1 Decembrie este Ziua Națională a României, nu a lui Werner Iohannis

nov. 25, 2021

Ieri, în Parlamentul României a fost o ședință solemnă dedicată zilei de 1 Decembrie, Ziua Națională a României.
Printre invitaţi au fost membrii Guvernului, foști președinți ai țării, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Arhiepiscopul romano-catolic de Bucureşti, Arhiepiscopul Bisericii Greco-Catolice, Prim-rabinul României, preşedinţii Curţii Constituţionale, ICCJ, Curţii de Conturi, guvernatorul BNR, directorii SRI, SIE, SPP şi STS, precum şi şefii misiunilor diplomatice şi ai reprezentanţelor internaţionale acreditaţi la Bucureşti. Au lipsit însă președintele Klaus Iohannis și premierul Florin Cîțu – o premieră în istoria recentă.
Nici unul dintre cei doi nu a explicat absența de la ședință. Mai mult, guvernul anunțase inițial participarea lui Florin Cîțu, dar ulterior a comunicat că premierul demis nu va mai lua parte la eveniment.
Situația este cu atât mai ciudată cu cât Președintele ar fi trebuit să aibă discursul de deschidere. Este pentru prima dată în istoria post-decembristă când președintele țării a ignorat puterea Legislativă într-o astfel de ședință.

Parlamentarii au organizat ședința cu o săptămână înainte de 1 Decembrie, pentru că săptămână viitoare nu vor veni la Parlament – zilele de marți și miercuri (30 noeimbrie și 1 Decembrie) sunt libere, iar în celelalte au program în circumscripții.

Şedinţa solemnă a fost condusă de vicepreşedintele Senatului Alina Gorghiu.

Au rostit alocuţiuni preşedinţii celor două Camere legislative, precum şi reprezentanţi ai grupurilor parlamentare.

Comments

Comments are closed.