Adrian Bughiu: O guvernare Iohannis-Cioloș, mai rea decât perioada fanariotă!

oct. 14, 2021

Vicepreședintele Consiliului Județean Argeș Adrian Dumitru Bughiu a făcut o comparație între guvernarea de dreapta PNL-USR și perioada fanariotă. El a explicat că din multe puncte de vedere, servilismul, corupția și abuzuruile împotriva populației din această perioadă a guvernărilor impuse de președintele Klaus Iohannis sunt la un nivel mai ridicat ca în acea perioadă istorică pe care mulți istorici o consideră nefastă pentru țara noastră.
Adrian Bughiu a mai precizat că cel puțin fanarioții au scuza că au lăsat ceva în urmă, pe când, în urma guvernărilor PNL-USR, nu au rămas decât crizele majore cu care se confruntă țara.
„Secolul al 18-lea este cunoscut în istoria României ca „secolul fanariot” după numele cartierului Fanar din Constantinopol, de unde proveneau principii Munteniei și Moldovei.
Niște conducători care pentru români păreau cu drepturi depline, dar care pentru Imperiul Otoman erau niște simpli supuși.
Care era rolul acestor fanarioți? Să țină cele două principate în sărăcie, câteodată chiar în disperare și sub controlul Porții, pentru care plăteau și sume considerabile.
Despre fanarioți se spune că au introdus la nivel de politică generală ceea ce noi numim astăzi corupția, traficul de influență, instalarea în funcții cheie a persoanelor foarte apropiate (pe atunci nu erau partide, evident), în timp ce boierii români erau ținuți în poziții aproape simbolice.
Și, în timp ce populația era ținută în sărăcie, cu tot felul de restricții și era jupuită de orice resursă financiară, curtea fanariotă o ținea tot într-o petrecere și o aroganță totală, cu cheltuieli uriașe în spate.
Uneori, dacă aflau că urmau să fie schimbați, încercau și reușeau să fugă cu sume uriașe din țară.
Vi se pare cunoscut? Nu aveți senzația că toate acestea le trăim astăzi, prin această guvernare de dreapta, PNL- USR = NOII FANARIOȚI?
Și cu toate acestea, în ciuda abuzurilor la adresa românilor, în ciuda corupției uriașe, fanarioții tot au mai lăsat ceva în urmă. Familiile Mavrocordat, Ghica, Moruzi, Rosetti, Suţu, Ipsilanti au dat oameni de cultură şi diplomaţi, unii domni fanarioţi fiind cunoscuţi şi pentru construcţii publice ridicate în vremea şi la iniţiativa lor. Multe dintre ele nu mai sunt, dar măcar au construit ceva. Prin Condicele lui Alexandru Ipsilante, Caragea și Calimah au introdus chiar unele reforme sociale. În perioada domniei lui Constantin Mavrocordat are loc eliberarea șerbilor din robie.
Vă întreb, ce lasă în urmă guvernele Orban și Cîțu? Disperare, criză, scandaluri, corupție la cel mai înalt nivel, o povară fiscală pe forța de muncă uriașă, fonduri alocate ilegal doar către favoriții de astăzi, adică exclusiv către primarii PNL, în timp ce țara este împrumutată mai ceva ca pe vremea fanarioților!
Nici măcar un proiect de la zero care să fie finalizat! Tot ce s-a construit în infrastructura românească are la bază proiectele începute de PSD”, a subliniat Adrian Dumitru Bughiu.

Vicepreședintele CJ Argeș consideră că o revenire la o guvernare condusă de Dacian Cioloș ar fi chiar mai dezastruoasă ca perioada fanariotă, singurul rezultat fiind adâncirea crizelor din țara noastră în toate domeniile.
<>, a mai arătat Adrian Bughiu, vicepreședinte al Consiliului Județean Argeș.

Comments

Comments are closed.