Alertă la Spitalul Județean Argeș. Un medic are Covid-19. Alte patru asistente așteaptă rezultatul. Anchetă epidemiologică extinsă. Soare anunță sancțiuni dure

apr. 15, 2020

Un medic chirurg vascular de la Spitalul Județean de Urgență Piiești a fost depistat pozitiv la testul COVID-19. Deși prezenta simptome și tușea de mai multe zile, medicul a venit la muncă inclusiv ieri, atunci când, la presiunile colegilor, a fost trimis acasă în izolare forțată, împreună cu alte patru asistente, după ce i s-a făcut testul.  

Vineri, medicul a refuzat să mai facă testul PCR, după ce săptămâna trecut, la testul rapid, a ieșit negativ. Prefectul de Argeș Emanuel Soare a demarat o serie de investigații, inclusiv o anchetă epidemiologică fiind în curs, având în vedere numărul mare de persoane cu care doctorul a intrat în contact direct și indirect. Și, pentru că a refuzat să fie testat, medicul poate risca inclusiv un dosar penal. Nici managerul general al spitalului, care nu a informat despre situație, riscă sancțiuni, prefectul aflând de la presă despre situația din Județean. Cel puțin la acest moment nu s-a luat decizia închiderii vreunei secții, ar acest lucru nu este exclus. De altfel, încă de ieri, prefectul a avertizat că va da sancțiuni dure, până la demiteri, pe toată linia, dacă se confirmă infectarea personalului medical, mai ales că la Spitalul Județean există, spune prefectul, și echipamente, și circuite care ar trebui să elimine riscul contaminării.

„Din analizele facute, se pare ca rezultatul unei persoane din sectia respectiva este pozitiv. Alte trei probe sunt in lucru, probabil maine vom avea rezultatele. Ancheta epidemiologica a inceput deja. Ca de obicei, toate contactele directe sunt identificate si introduse in izolare. S-a mobilizat o echipa mare care lucreaza la identificatea contactelor. Evident ca vorbim de  numere mari. Au inceput mai multe tipuri de investigatii, conform legii. 

Pornim de la premisa ca tot ce e mai rau s-a intamplat deja. Vom face tot ceea ce se impune pentru a identifica si a bloca focarul. In timpul si in urma anchetei se dispun masuri imediate. In functie de contactele identificate, se pot inchide si sectii, desigur. Toate persoanele (i)responsabile vor raspunde în fața legii”, a dat asigurări prefectul Emanuel Soare.

Spitalul Județean Argeș este al doilea spital după cel din Câmpulung în care personalul medical a fost infectat cu COVID-19.

Comments

Comments are closed.