Amenzi pentru bicicliști și pentru pietonii care folosesc telefonul mobil în timp ce traversează

apr. 15, 2021

Pietonii care folosesc telefonul mobil în timp ce traversează strada ar putea fi amendaţi, iar limita de viteză pentru biciclişti, redusă la 30 km/h – acestea sunt câteva dintre modificările propuse în Codul rutier.
Conform unui proiect de hotărâre al MAI prin care se modifică Codul Rutier, se acordă 145 lei amendă, pentru pietonii care folosesc telefonul când traversează
„Pietonul desfăşoară o activitate de natură a-i distrage atenţia, precum folosirea telefonului mobil. Folosirea telefonului mobil, fie că se vorbeşte sau se scriu mesaje (distragere mentală), se ascultă muzică (distragere auditivă) sau se accesează diverse aplicaţii de ghidare precum hărţi (distragere vizuală), influenţează capacitatea de atenţie a pietonului în momentul angajării acestuia în traversarea drumului public”, se arată în document.

Potrivit noilor prevederi, persoanele care nu respectă măsurile riscă o amendă de minimum 145 de lei, dacă plata este realizată în 15 zile calenderistice, mai exact 2-3 puncte amendă.
Bicicliştii, viteza maximă 30 km/h

„Distragerea atenţiei la nivel mental (cognitiv) este cel mai des întâlnită, întrucât, spre exemplu, o discuţie telefonică poate fi palpitantă, astfel că atenţia se canalizează către această activitate, pietonul mergând practic mecanic, fără a conştientiza locul efectiv de traversare”, motivează MAI în Nota de fundamentare.

În ce-i priveşte pe biciclişti, Ministerul de Interne vrea să impună o limită de viteză de 30 km/h. „Se interzice conducătorilor de biciclete să circule cu acestea cu o viteză mai mare de 30 km/h”, se mai arată în proiect.

Comments

Comments are closed.