Aproape 34.000 de argeșeni în șomaj tehnic

apr. 29, 2020

Aproape 34.000 de argeșeni au intrat în șomaj tehnic de la publicarea în Monitorul Oficial a ordonanței de urgență care reglementează acordarea șomajului tehnic pe perioada stării de urgență decretată ca urmare a pandemiei de COVID-19.

Mai exact, conform directorului AJOFM Argeș Nicolae Bădescu, 33751 angajați au intrat în șomaj tehnic, de la un număr de 1924 de firme. Încă sosesc la AJOFM solicitări pentru intrarea în șomaj tehnic a angajaților.

Pentru obținerea șomajului tehnic, angajatorii trebuie să completeze 3 documente: o cerere, o declarație pe proprie răspundere și un tabel cu angajații. Pașii de urmat și modelul declarațiilor ce trebuie completate de angajatori sunt cuprinse în această informare.

Astfel, angajații ale căror contracte au fost suspendate temporar vor primi 75% din câştigul salarial al persoanei pe luna respectivă, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut pe economie. Violeta Alexandru, ministrul Muncii și Protecției Sociale, a anunţat că solicitările pentru obţinerea şomajului tehnic pot fi depuse începând din 1 aprilie, pentru perioada 16-30 martie. Solicitările vor fi procesate în termen de cel mult 15 zile pentru persoanele care au contracte individuale de muncă şi de 10 zile pentru persoanele care lucrează în alte forme contractuale. Angajatorii au termen trei zile de la primirea banilor să îi vireze către angajaţi.

Angajatorii care au angajaţi cu contracte individuale de muncă, suspendate temporar, vor depune online o cerere pentru acordarea șomajului tehnic şi o declaraţie pe proprie răspundere la Agențiile Județene pentru Ocupare Forței de Muncă. Guvernul alocă aceste sume brute astfel încât angajatorii au obligaţia să facă plăţile către angajați după primirea banilor şi să achite contribuţiile către bugetul de stat astfel oamenii să aibă continuitate în contractele lor de muncă.

Cei care au alte forme contractuale, cei care lucrează prin PFA, cei care lucrează în întreprinderi individuale, cei care lucrează prin contracte de drepturi de autor, se vor prezenta la Agențiile Județene pentru Plăți și Inspecție Sociale.

Niciuna dintre aceste categorii nu va prezenta certificat de urgență.

Comments

Comments are closed.