Unitate mobilă ATI cu 12 paturi ajunsă la Spitalul Județean, folosită în interes politic!

iul. 29, 2020

Subliniem de la bun început. În situația în care ne aflăm, cu deficit de personal ATI, cu puține paturi ATI complet dotate și cu județul fruntaș în țară la numărul de îmbolnăviri cu COVID și cu peste 100 de morți, este bine că în Argeș a ajuns, la Spitalul Județean de Urgență Pitești a sosit o unitate de terapie intensivă mobilă dotată cu 12 paturi pentru terapie intensivă, de la USIS Ciolpani.
Tirul ATI este dotat cu 12 butelii a câte 50 de kg de oxigen și materiale sanitare consumabile. DSP Argeș va veni trebui să emită autoritzație temporară de funcționare a Unității și să pună la dispoziție personal medical de la Spitalul Județean necesar funcționării Unității mobile ATI. Practic, până la finalul săptămânii, unitatea ar trebui să fie funcțională.

Este evident că evoluția cazurilor de infectări este una complexă și dinamică, însă este la fel de evident că și prefectul Emanuel Soare și PNL au folosit ajungerea acestei Unități Mobile de terapie intensivă în scopuri pur electorale. Dovada stă în faptul că în aceeași zi, prin două comunicate aproape identice, în care eroi apar pe de o parte liderul PNL Argeș Adrian Miuțescu, pe de altă parte (sau dimpreună) prefectul de Argeș și candidat la Consiliul Județean Argeș Emanuel Soare.

În primul rând, această unitate mobilă de terapie intensivă aparține statului român, se deplasează (fiind mobilă) în toată țara unde este nevoie. Argeșul este cel mai afectat județ de COVID-19 or, din această perspectivă, se cam impunea prezența unității mobile. În al doilea rând, în contextul în grație modului în care a gestionat situația, din postura de șef Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, și grație orgoliului președintelui CJ Argeș Dan Manu (vicepreședinte al aceluiași Comitet), secția ATI de la Mioveni, care nu va pleca din județ dacă apare o situație deosebită în altă parte, unde au fost investiți bani, a fost închisă pe motiv că nu au fost găsiți 2 doctori ATI-iști care să fie convinși să lucreze aici.

În al treilea rând, prefectul a invadat pagina de Facebook a Prefecturii cu aparițiile sale în media. Este bine că avem în sfârșit un prefect care știe cât de cât să vorbească, chiar dacă mai încurcă anumite aspecte, precum faptul că nu de astăzi ci de mâine se poartă masca și în spații libere, iar în aproape toată presa, inclusiv cea centrală, a apărut o informație eronate. Problema este, după cum se vede, că toate știrile conțin un aspect negativ: Argeșul este pe primul loc la cazurile de infecție! Deci nu apare pentru că prefectul și comitetul pentru situații de urgență din județ au reușit, printr-un efort major, împreună cu Adrian Miuțescu, să nu mai avem niciun argeșean infectat, așa cum în alte județe (care nu îl au pe Miuțescu în postura de baron) s-a întâmplat. Altfel, dacă eram și noi pe la un 20 de cazuri, 30 de cazuri pe zi, ca în restul țării, domnul prefect nu mai apărea decât pe la posturile locale.

Avem o întrebare pentru acela dintre cei doi care își asumă rolul de pompierul SAM în Argeș: autostrada s-a construit, gara de la Curtea de Argeș este reabilitată, aparatul de plasmafereză și TIR-ul ATI ne vor scăpa de griji. Dar morții, cui îi lăsați? Dramele celor care și-au pierdut pe cei dragi? Dar pe cei care s-au infectat? Pentru ei, cine își asumă „meritele”? Sau de vină sunt, exclusiv, cetățenii? Dar pentru măsurile ineficiente luate? Evident, tot cetățenii!

Demonstrația că Tir-ul ATI a fost folosit electoral:
Comunicat Prefectura Argeș

Județul Argeș are de azi o unitate mobilă de terapie intensivă, cu 12 paturi. Încă din 20 iulie, prefectul Emanuel Soare a hotărât, în Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, ca să se întreprindă toate demersurile necesare în vederea suplimentării numărului de paturi ATI disponibile în cadrul Spitalului Județean de Urgență Pitești. Acest lucru s-a făcut prin solicitarea unei unități mobile cu paturi pentru terapie intensivă care va fi folosită pentru pacienți COVID-19 pozitivi și care va fi deservită de către personal dedicat al Spitalului Județean de Urgență Pitești. Această unitate mobilă a ajuns azi în curtea spitalului. Este vorba despre un tir ATI, dotat cu 12 paturi având, alături de gaze medicale, toate echipamentele necesare unei astfel de secţii, respectiv ventilatoare, monitoare şi injectomate. De altfel, este ultimul tir de ATI din țară disponibil.

“S-au făcut multe demersuri pentru obținerea acestui echipament. Mai multe județe l-au cerut, eu am vorbit personal cu domnul Raed Arafat, pentru că județul Argeș avea mare nevoie de el. Până la urmă noi am reușit, avem prieteni foarte buni la nivelul Guvernului, care întotdeauna au răspuns solicitărilor noastre. Mulțumesc în primul rând domnului ministru al Sănătății, Nelu Tătaru, pentru că a fost receptiv, domnului ministru secretar de stat, Raed Arafat, șeful DSU și președintelui Autorității pentru Administrarea Activelor Statului, domnul Adrian Miuțescu, care este argeșean și a insistat la nivelul Guvernului pentru această unitate mobilă. Ne bucurăm că medicii au primit azi un instrument pe care îl pot folosi în munca dumnealor. Sunt oameni dedicați, care au o singură condiție, ca profesioniști: să li se pună la dispoziție materialele și echipamentele de care au nevoie. Mai ales în urma închiderii secției ATI de la Mioveni, era nevoie de extinderea secției ATI de la Spitalul Județean de Urgență. Ne bucurăm că le-am pus la dispoziție medicilor acest echipament ultramodern, care va intra imediat în funcțiune”, a declarat prefectul Emanuel Soare.

Comunicat PNL Argeș
Unitate mobilă ATI cu 12 paturi la Spitalul Județean de Urgență Pitești

În aceste momente grele pentru sănătatea publică argeșeană, când spitalele sunt supraaglomerate de pacienți, când paturile sunt pline, când mutăm pacienții depistați cu COVID-19 în alte județe, în Argeș va ajunge un laborator mobil ATI (ultimul din cele patru din țară), dotat cu 12 paturi și cu echipamente necesare unei astfel de secţii.
Principală noastră grijă este să asigurăm un bun management al instituțiilor implicate în combaterea COVID-19, să adoptăm măsuri care au rol protejarea populației și să ne implicăm în dezvoltarea sistemului medical județean. Toate aceste direcții sunt priorități pentru care depunem toate eforturile să le îndeplinim și iată că am reușit să aducem în Argeș o unitate mobilă ATI pentru terapie intensivă. Este vorba despre un tir ATI, dotat cu 12 paturi care va fi deservit de medicii specialiști de la Spitalul Județean de Urgență Pitești, pentru pacienți depistați pozitiv cu COVID-19.
Un rol important în aducerea în Argeș a acestui laborator mobil l-a avut președintele PNL Argeș, Adrian Miuțescu, care alături de prefectul Emanuel Soare a depus toate eforturile pentru amplasarea în Argeș a unității pentru terapie intensivă. “Prioritarea noastră este sănătatea cetățenilor și tratăm cu toată responsabilitatea funcționarea corectă a sistemului medical argeșean. Tocmai din acest motiv am făcut toate demersurile pentru a-i ajuta pe medicii de la Spitalul Județean de Urgență în lupta cu COVID-19 și iată că am reușit să aducem un laborator ATI mobil la SJU. Laboratorul va ajunge, astăzi, la spitalul județean. Îi mulțumesc pe această cale domnului prefect, Emanuel Soare care s-a implicat total în proiect și a cerut din 20 iulie în Comitetul Județean pentru Situații de Urgență o unitate mobilă cu paturi pentru terapie intensivă care va fi folosită pentru pacienți COVID-19 pozitivi, dar și ministrului Sănătății, Nelu Tătaru și secretarului de stat din Ministerul de Interne, Raed Arafat care ne-au sprijinit în acest demers”, a declarat președintele PNL Argeș, Adrian Miuțescu.
Unitatea mobilă va fi deservită de către personal dedicat al Spitalului Județean de Urgență Pitești. Este vorba despre un tir ATI, dotat cu 12 paturi având, alături de gaze medicale, toate echipamentele necesare unei astfel de secţii, respectiv ventilatoare, monitoare şi injectomate.

​Departamentul de Comunicare al PNL Argeș

Acest comunicat a fost postat inclusiv pe pagina de facebook a lui Adrian Miuțescu, cu o fotografie în care se o unitate mobilă SMURD similară este folosită electoral, cu însemnele PNL alipite pe ea.Motiv pentru care am decis să le dăm o mână de ajutor și să lipim și noi o fotografie cu cei doi pompieri SAM pe TIR-ul ATI ca să se știe cum și de ce a ajuns o unitate mobilă de terapie intensivă în județ.

Comments

Comments are closed.