Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, despre săvârșirea botezului de către preoții din Argeș

feb. 15, 2021

Arhiepiscopul de Argeş şi Muscel este cel dintâi prelat care a trimis un îndrumar către preoții din Argeș privind ritualul botezului după moartea bebelușului din Suceava. A trimis o notă către parohiile din din judeţ cu indicații clare.

Pentru că în spațiul public îndrumarul a fost interpretat în fel și chip, Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului a clarificat toate aspectele prin intermediul unui comunicat de presă:

Având în vedere unele interpretări greșite apărute în spațiul public cu referire la îndrumările transmise de către Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, personalului clerical din cuprinsul unităților de cult referitoare la săvârșirea Tainei Sfântului Botez, dorim să aducem următoarele lămuriri:

1. Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului nu a transmis nici un ordin prin care să fie interzisă afundarea de trei ori a copilului în apa sfințită din cristelniță în numele Sfintei Treimi: Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt. Dimpotrivă, în cuprinsul adresei la pct. 5, se menționează că în conformitate cu prevederile canonice, respectiv Canonul 50 Apostolic, și a celorlalte rânduieli statornicite de Părinții Bisericii, botezul ortodox se săvârșește prin întreită afundare (adică de trei ori), fie că este vorba de adult sau prunc.

2. Îndrumările transmise slujitorilor Sfintelor Altare au caracter de recomandare și au ca scop strict, sporirea responsabilității preoților în scopul evitării unor situații tragice nedorite de nimeni, cunoscând că este mai folositor să prevenim, decât să tratăm.

3. Nu a fost și nu este vorba de schimbarea ritualului/rânduielii săvârșirii Tainei Sfântului Botez, ci numai de o adecvare cu multă înțelepciune și răbdare la anumite situații pe care le întâlnim în viața comunității de credincioși. Botezul se va face prin întreită afundare, cu excepția situațiilor de necesitate: când bebelușul este bolnav sau foarte agitat; când este născut prematur sau când familia în mod expres refuză afundarea; când există alte vulnerabilități fizice.

4. Numai pentru aceste situații, și nu ca o regulă generală pentru toate slujbele de Botez, s-a prevăzut ca pruncul să fie introdus de către preot de trei ori în apa sfințită din cristelniță, până în zona căilor respiratorii și apoi să se toarne cu ajutorul mâinii, apă sfințită peste creștetul capului în numele Sfintei Treimi: Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt. 5.Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, va rămâne mereu fidelă respectării tradiției și canoanelor Bisericii Ortodoxe.

se arată în comunicatul Arhiepiscopiei.

Comments

Comments are closed.