Aurel Bălășoiu: Producătorii autohtoni din agriculutură sunt aproape total abandonați de către Guvernul Cîțu

apr. 22, 2021

Fostul primar al comunei Rociu, Aurel Bălășoiu, parlamentar din partea PSD și membru în comisia pentru Agricultură din Camera Deputaților, acuză actuala guvernare că nu face altceva decât să dea lovitură după lovitură producătorilor autohtoni.
În plină criză sanitară, cu efecte care se multiplică inclusiv într-o criză alimentară la nivel mondial, fermierii români nu sunt ajutați să concureze cu cei din străinătate. Nici măcar nu sunt ajutați să supraviețuiască, conform deputatului de Argeș care cunoaște foarte bine realitățile din zona agricolă.
Aurel Bălășoiu critică faptul că guvernul nu vrea să introducă în Planul Național de Redresare și Reziliență finanțarea de depozite regionale care să preia marfa producătorilor agroalimentari naționali și să o distribuie mai departe către retail, în țară sau în străinătate.

„După ce a refuzat să aloce fonduri pentru despăgubirile pentru culturile afectate de secetă, după ce a redus subvențiile și a eliminat unele dintre programele inițiate de către PSD pentru fermieri, Guvernul actual mai dă o lovitură agriculturii României.

Astfel, ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea (USR-PLUS), nu acceptă sub nicio formă finanțarea din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) a celor opt depozite regionale care ar trebui să preia marfa de la producătorii agroalimentari și să o distribuie mai departe către retail, HORECA sau către export. Finanţarea depozitelor agricole regionale a fost eliminată din ultima variantă a Planului Naţional de Relansare şi Rezilienţă (PNRR), cea transmisă la Bruxelles.

Potrivit primei variante a PNRR, la capitolul agricultură era inclusă construcţia a 8 depozite regionale cu temperatură controlată pentru depozitarea, sortarea, ambalarea, etichetarea şi comercializarea produselor agricole locale, valoarea investiţiei fiind de 120 de milioane de euro.

Măsurile cuprinse în PNRR – luate fără niciun fel de consultare sau dezbatere publică! – sunt în dezacord evident cu nevoile reale ale României, în cazul de față ale agriculturii românești.

Potențialul agricol enorm al țării este, astfel, subminat de către Guvern, iar România este nevoită să importe cantități din ce în ce mai mari de produse agricole și alimentare!”, a menționat Aurel Bălășoiu.

Comments

Comments are closed.