Când s-ar putea produce în România Remdesivir, singurul medicament eficient împotriva Covid-19

sept. 23, 2020

Remdesivir, singurul medicament dovedit eficient, prin studii clinice, împotriva infecției cu noul coronavirus, ar putea fi produs și în Romania.

Producătorul american a dat deja patentul altor fabrici pentru că nu mai poate face față numărului mare de comenzi.

Singura fabrică de medicamente din România s-a arătat interesată pentru a prelua o parte din producție și așteaptă acum răspunsul de la americani.

Ar putea să treacă însă un an de zile până când acest lucru se va întâmpla, dar pentru bolnavii de la noi ar fi o șansă în plus.

Medicamentul Remdesivir este fabricat de Gilead Sciences, în Statele Unite ale Americii și România îl primește prin Comisia Europeană, care a încheiat un contract de 63 de milioane euro cu fabrica.

Statul român a cerut tratamentul pentru 5.000 de pacienți, iar Comisia Europeană ne-a alocat aproximativ 14.000 de fiole.

În august au fost livrate peste 8.000 de doze, la începutul lunii septembrie alte aproape 3.000, iar până la sfârșitul lunii vor mai fi livrate doar alte 3.000 de fiole din acest medicament.

Primele 140.000 de doze, furnizate în întreaga lume, au fost epuizate, iar conform The Guardian, administrația Trump a cumpărat acum peste 500.000 de doze, ceea ce reprezintă toată producția pentru iulie și 90% din august și septembrie.

Iar urmările se văd deja în toate țările în care numărul pacienților care au nevoie de acest medicament a crescut, inclusiv în România.

Pentru România, salvarea ar putea veni de la compania Antibiotice Iași, singura fabrică de medicamente din țară.

Aici ar putea fi făcută o linie de producție de Remdesivir. Este nevoie însă de o implicare deosebită din partea autorităților, inclusiv la nivelul Comisiei Europene.

Sursa: Pro tv

Comments

Comments are closed.