Constantin Dobrescu-Argeș, omagiat la Mușătești

dec. 10, 2023

Duminică, la Mușătești, a fost omagiat învățătorul, publicistul și omul politic Constantin Dobrescu Argeș. La eveniment au participat, pe lângă primarul comunei, Constantin Oancea, și organizatorul, Cătălin Cârstea, și vicepreședintele Consiliului Județean Argeș, Adrian Dumitru Bughiu, viceprimarul muncipiului Curtea de Argeș, Ștefan Dumitrache și fostul prefect Emlian Dragnea.  

„Am avut bucuria de a participa, astăzi, la o serie de evenimente de omagiere a lui Constantin Dobrescu – Argeș, chiar în comuna unde s-a născut, în 1856, și unde, în urmă cu 120 de ani, s-a și stins din viață. Adică la Mușătești! Evenimentul a reunit mai multe personalități, inclusiv pe viceprimarul muncipiului Curtea de Argeș, istoricul Ștefan Dumitrache și fostul prefect Emlian Dragnea. Nu am cum să nu îi felicit pe primarul Constantin Oancea și pe Cîrstea Cătălin, pentru implicare și organizarea acestui eveniment care a reunit personalități culturale și administrative.
Cred sincer că cine alege să facă administrație sau politică, trebuie să fac tot posibilul să construiască ceva, să lase ceva în urmă pentru societate. Iar Constantin Dobrescu – Argeș a fost genul de personalitate care a insistat, prin tot ceea ce a făcut, la ridicarea și deșteptarea clasei țărănești, atât de oropsite și la dezvoltarea zonei rurale.

Provenit dintr-o familie de revoluționari pașoptiști, a continuat linia iluminismului. învățător, doctor în drept, deputat, fondatorul primelor bănci populare și organizații cooperatiste din mediul rural, fondatorul primelor biblioteci rurale și al primului așezământ cultural din mediul rural, precursoarele căminelor culturale.
Vă imaginați ce eforturi, câte energii a trebuit să atragă pentru a reuși aceste lucruri, într-o lume arhaică, în timp ce în aceste vremuri, cu toată tehnologia și media, România educată se transformă într-un experiment nefericit!

Și munca sa a continuat cu editarea de reviste precum Țăranul, Gazeta Poporului, Gazeta Țăranilor.

Tot la Mușătești va organiza cor și formație de dansuri populare, teatru țărănesc, clase de alfabetizare pentru adulți, biblioteca publică, muzeu etnografic și pedagogic, stație agronomică, arenă de gimnastică! Ceva colosal pentru acele vremuri în Țara Românească!
Tot el a organizat primul Congres țărănesc, la București, în sala Eforie, prilej cu care se pun bazele Partidei Țărnești, primul partid politic al țăranilor.

Nu pot decât să fiu fericit că un număr atât de mare de tineri au aflat despre faptele și despre modelul care trebuie să însemne, chiar și astăzi, Constantin Dobrescu – Argeș, pentru mediul rural și pentru România”, a precizat Adrian Dumitru Bughiu. 

Elevii Școlii Gimnaziale Mușătești, membri ai Grupului Vocal „Cununița” au susținut un program artistic.

Constantin Dobrescu-Argeș – repere biografice

◾️Este născut la Mușăteștă, la data de 28 iunie 1856, în familia preotului Ion Dobrescu si a Mariei, născută Popescu.

◾️ Este nepotul lui Toma Popescu, fratele lui Popa Dincă, revoluționari pașoptisti.

◾️ Urmează clasele primare la Mușătești și Curtea de Argeș, iar clasele gimnaziale la Pitești.

◾️ Este, apoi, bursier al Seminarului teologic de la Curtea de Argeș(1871-1875).

◾️La 1 septembrie 1875 este numit învățător la Mușătești. Va fi învățător la Mușătești până în anul 1888.

◾️ În perioada 1888-1899 este deputat de Argeș la Colegiul III electoral, după invalidarea celor două mandate obținute în urma alegerilor din 1884 și1885.

◾️ În perioada 1894-1897 urmează cursurile Universității libere din Bruxelles și va obține diploma de doctor în drept echivalată, apoi, de Universitatea din Iași, cu licența în drept.

◾️ În noiembrie 1895 organizează primul Congres țărănesc, la București, în sala Eforie, prilej cu care se pun bazele Partidei Țărnești, primul partid politic al țăranilor.

◾️Înființează în anul 1875 primele biblioteci comunale din Vechiul Regat la Mușătești și Poienărei.

◾️Înființează în anul 1879 la Mușătești, Ateneul Central Rural, primul așezământ cultural din mediul rural din Vechiul Regat, precursorul căminelor culturale de astăzi; aici va organiza cor și formație de dansuri populare, teatru țărănesc, clase de alfabetizare pentru adulți, biblioteca publica, muzeu etnografic și pedagogic, stație agronomică, arenă de gimnastică, s.a.

◾️Înființează primele bănci populare și organizații cooperatiste din mediul rural : Societatea Economica ”Frăția” la Domnești(1883), Societatea Industriala ”Curtea de Argeș” (1885) și Societatea Economica ” Vlad Țepeș” la Mușatesti(1893) și primul magazin de consum la Retevoiești(1883).

◾️Dobrescu- Argeș va scrie și tipări primele statute de bănci populare și societăți cooperatiste, (Băncile populare de la Bezdead și Șerbanești, județul Dâmbovița), modele ce vor fi preluate și popularizate de ministrul Spiru Haret în toată țara.

◾️Dobrescu va fonda primele gazete cu redacția în mediul rural, la Mușătești : revista ”Tăranul”- (1881- 1884) și revista ”Gazeta Poporului”(1890-1892) și primul ziar tipărit în mediul rural, tot la Mușătești : ”Gazeta Țăranilor” –(1892-1932) editata de ”Societatea pentru cultura taranilor”.

◾️ În anul 1894 apare la Mușătești prima revista lunara ( educativa si enciclopedica) pentru țărani : ”Scoala Poporului”.

◾️Constantin Dobrescu – Arges se stinge din viata, după o grea suferință, la data de 10 decembrie 1903, în casa sa, de la Mușătești, și este inmormântat în cimitriul Parohiei din satul natal.

Comments

Comments are closed.