Copil de patru ani în comă după o anestezie la o clinică privată de stomatologie din Pitești. Ministrul sănătății: procedura a fost ilegală. Nereguli găsite de DPS. Cum se apară clinica privată

feb. 11, 2020

Caz șocant la Pitești. Luni seară, un copil de patru ani a ajuns în stare gravă la spital, după o intervenţie stomatologică la cabinetul privat Teddy Care. Copilul a fost adus la Pediatrie, după care o echipă pluridisciplinară a decis să îl transfere îns tare gravă, la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală. Medicii sunt rezervați în privința șanselor de supraviețuire ale copilului ajuns în comă. Și Colegiul Medicilor anchetează cazul.

Ministrul Sănătății, Victor Costache, a afirmat, marți, că procedura de anestezie a fost ilegală în cazul copilului intrat în comă, întrucât această intervenție se poate face doar în unitățile medicale unde pacientul poate fi intubat rapid.

„Anestezia generală pe venă este o procedura care devine sigură când este practicată la o instituție sanitară, unde există întotdeauna riscul că această anestezie dacă nu este monitoriza, pacientul să trebuiască să fie intubat rapid. Cum poți intuba un pacient într-un cabinet de anestezie, unde nu ai un aparat, nu ai ventilator”, a explicat Victor Costache.

Acesta a adăugat că anestezia generală poate fi făcută în structuri sanitare acreditate, iar nerespectarea acestei prevederi este un fenomen larg la nivel național.

Inspectorii Direcției de Sănătate Publică Argeș au efectuat verificări la clinica stomatologică.

„Din primele verificări, părinții s-au prezentat cu copilul în data de 10.02.2020 pentru efectuarea unui tratament stomatologic la clinica din Pitești. Clinica stomatologică are autorizație sanitară de funcționare (ASF) eliberată de DSP Argeș cu nr.170 din 28.07.2016 pentru obiectul de activitate consultații și tratamente în specialitățile medicină dentară și ortodonție. În ASF nu are înscris obiectul de activitate: anestezie-analgo-sedare.

Inspectorii DSP Argeș au aplicat clinicii stomatologice o sancțiune în valoare de 20 000 lei pentru nerespectarea obiectului de activitate înscris în Autorizația Sanitară de Funcționare”, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății. 

Și Colegiul Medicilor Stomatologi a început o anchetă în acest caz. 

„Acestă procedură de anestezie generală sau de sedare nu este o procedură uzuală în cabinetul stomatolog, însă se practică copiilor care nu pot fi stăpâniți pentru a se lucra cu anestezie locală. Orice manevră medicală are un anumit grad de risc. Nu este o procedură interzisă. Stopul cardio-respirator poate interveni în cursul unei anestezii generale. Părintele dacă ar avea o vină, să spunem ipotetic, ar avea o vină morală, dar nu neapărat o vină exclusivă”, a declarat Dragoș Stanciu, la digi24.

Polițiștii Biroului de Investigații Criminale Pitești au deschis dosar penal in rem pentru săvârșirea infracțiunii de vătămare corporală din culpă. 

Cum se apară antestezistul

De fapt, se pare că copilul a fost supus unei antestezii generale. Anestezistul susține că are experiența necesară, dar și aparatură care îi stabilește cantitatea de anestezie în funcție de greutatea pacienților.

 „Tehnica folosita se numeste analgosedare, este o practica curenta si in experienta mea si la foarte multe clinici stomatologice. Am o experienta de peste 400 de copii care au efectuat tratamente stomatologice sub aceasta forma. Lucrurile au decurs ca de obicei pana la un moment dat, aproximativ 40-50 minute de la inceperea interventiei, unde am avut un episod de prahicardie severa asociat cu scaderea saturatiei oxigenului, care au dus la un stop cardio-respirator. Am instituit resuscitarea cardio-pulmonara rapida si pacientul a precat din clinica stabilizat catre un serviciu de pediatrie pentru  investigatii suplimentare. Dozele, ca de fiecare data, sunt calculata pe kilogram corp si sunt anumite device-uri specializate automate care folosesc produsul si sunt mai fidele decat o injectare cu mana libera”, a încercat să explice situația presei centrale anestezistul Adrian Dinescu.
 

Reacția Teddy Care

„Copilul, în vârstă de 4 ani şi 8 luni, a venit prima data în clinica noastra la o consultatie de specialitate pe 18 ianuarie. Deşi s-a dovedit necooperant, părinţilor li s-a recomandat sa încerce totuşi tratarea clasică, asta chiar daca exista posibilitatea ca tratamentele să dureze mai mult şi rezultatele să se lase aşteptate. Părinţii au optat însă pentru analgosedare deoarece ştiau de existenţa acestei optiuni de la fratele mai mare al copilului, care facuse analgosedare în clinica noastra, tot pentru ca nu fusese cooperant la tratamentele clasice.

A ajuns în clinică pe 10 februarie, la ora 14.50, a intrat la tratamente la ora 15.10, moment in care i s-a administrat intravenos anestezicul de către medicul nostru colaborator, medic primar de anestezie şi terapie intensivă şi au început tratamentele dentare. După maxim 45 de minute de la începerea interventiei, medicul stomatolog si asistenta au observat că starea copilului s-a modificat, medicul anestezist a constatat că saturaţia de oxigen scăzuse şi s-a început protocolul de resuscitare. Ca masură suplimentară, a fost chemată ambulanţa, iar echipajul SMURD a transportat copilul la spital pentru monitorizare şi investigatii suplimentare.

Menţionăm ca tratamentele prin analgosedare se desfasoară fară probleme in clinica noastra din anul 2018, de cand am inceput colaborarea cu medicul primar anestezie si terapie intensiva. Clinica noastra este autorizata de Ministerul Sanatatii pentru realizarea acestui tip de tratamente, iar pana in acest moment, la noi s-au tratat peste o suta de cazuri prin analgosedare, de fiecare data fara incidente.

Raportul preliminar al controlului DSP arată ca s-au respectat procedurile igienico-sanitare.

Comments

Comments are closed.