CORONAVIRUS ARGEȘ: CETĂȚENII DIN NUCȘOARA, PROTEST ÎMPOTRIVA CENTRELOR DE CARANTINĂ DIN COMUNĂ.

feb. 26, 2020

Protest în comuna Nucșoara, unde autoritățile au stabilit două centre de carantină pentru argeșenii care ar putea fi suspecți că sunt infectați de coronavirus. Primarul comunei le-a spus oamenilor că a discutat și cu prefectul Emanuel Soare și i-a cerut să identifice și alte spații. De altfel, șefa DSP Argeș Sorina Honțaru a și anunțat că aceste centre ar trebui ținute secrete tocmai pentru a nu apărea tensiuni în rândul populației care se poate speria că în zonă vor fi aduși pacienți care ar putea fi infectați cu virusul 2019-nCoV.



Cele două centre de carantină din Nucșoara sunt fosta tabără de elevi și o cabană vânătorească a Direcției Silvice, ambele având o capacitate totală de găzduire de 17 persoane.

5 argeșeni sunt in carantina la Bucuresti, iar 52 sunt izolati si monitorizati la domicliu. Toti sunt in stare buna de sanatate si nu nu exista pana acum nici un caz confirmat in judet, a tranasmis Prefectura Arges. Trei dintre ei sunt veniti din China, iar 49 din Italia. 

Niciun argesean nu este in carantina in cele 2 centre din judet care au o capacitate de 17 locuri.  Un argesean care lucra la bordul navei Princess Dialond este in continuare internat la un spital din Tokio.


 Institutul de Sanatate Publica Bucuresti precizeaza, in actualizarea din 24.02.2020, ca persoanele care vin din China continentala sau din una din cele 12 localitati din Italia, din Provincia Lombardia si Regiunea Veneto: Vo Euganeo, Codogno, Castiglione d’Adda, Casarpusterlengo, Fombio, Maleo, Somaglia, Bertonico, Terranova dei Passerini, Castelgerundo, San Fiorano si Cumiana din Ragiunea Piemonte intra in carantina timp de 14 zile, in spatii special destinate in acest scop, imediat dupa revenirea in Romania.
    Persoanele din alte localitati din Provincia Lombardia si Regiunea Veneto intra in auto-izolare la domiciliu timp de 14 zile, imediat dupa revenirea in Romania.
    Numerele de telefon la care persoanele pot anunta intoarcerea din tarile afectate de Coronavirus sunt:
        – 0725 658 000
        – 0760 699 102
        – 0248 211 775
        – 0248 224 015 / interior 183       intre orele 08.00 – 16.30

si 0766 075 165 intre orele 16.30 – 08.00

Reguli de urmat:

1. Spalatul frecvent pe maini cu apa si sapun, cel putin 20 de secunde.
2. Evitarea contactului cu oamenii care sufera de infectii respiratorii acute.
3. Evitarea atingerii ochilor, nasului, gurii daca mainile nu sunt igienizate.
4. Acoperirea nasului si gurii in timpul tusei sau stranutului, cu batiste de unica folosinta sau cu incheietura cotului.
5. Evitarea automedicatiei cu antivirale sau antibiotice.
6. Curatarea suprafetelor cu dezinfectanti pe baza de clor sau alcool.
7. Folosirea mastii de protectie in situatiile apropierii de oamenii bolnavi sau in caz de raceala. Mentionam ca trebuie folosita corect masca de protectie, astfel:
    – inainte de a pune o masca spalati-va pe maini cu apa si sapun sau folositi gel antibacterian pe baza de alcool;
    – acoperiti-va gura si nasul cu masca si asigurati-va ca nu exista decalaje intre fata si masca;
    – evitati sa atingeti masca pe timpul folosirii, sau daca o faceti, mainile sa fie igienizate;
    – inlocuiti masca cu una noua, daca aceasta se umezeste si nu reutilizati mastile de unica folosinta;
    – pentru a scoate masca NU atingeti partea din fata a mastii, o puteti da jos din spate;
    – aruncati imediat masca la cosul de gunoi si spalati-va pe maini cu apa si sapun sau cu gel antibacterian pe baza de alcool.
8. Apelati la 112 daca aveti febra sau tuse si ati calatorit in tari cu cazuri confirmate de persoane infectate cu Coronavirus si specificati acest lucru dispecerului.

Comments

Comments are closed.