Cristian Gentea, primar ales al municipiului Pitești: Unele decizii au fost luate din birou, prea departe de realitățile din teren

nov. 7, 2020

Primarul ales al Piteștiului, Cristian Gentea, face apel la piteșteni să respecte regulile de protecție și să își ia toate măsurile pentru a se proteja atât pe ei cât și pe cei din jurul lor de pericolul infecției cu COVID. În același timp, Cristian Gentea atrage atenția că o parte din restricțiile impuse de Guvern au darul de a afecta populația și nu numai, neavând nicio legătură cu realitățile din teren și a subliniat faptul că acestea au fost luate fără vreo consultare cu mediul de afaceri, autoritățile locale și județene sau cu reprezentanții celor   direct afectați. 

„Urmăresc cu preocupare abordarea autorităților naționale asupra noului set de măsuri restrictive, necesar pentru temperarea valului uriaș de îmbolnăviri care lovește, din 24 în 24 de ore, România și unitățile, epuizate de atâta luptă și efort, din sistemul nostru de sănătate.

Încep prin a spune că trebuie să înțelegem, fiecare dintre noi, că nimeni nu este mai presus de boală, că luptăm cu un inamic invizibil, periculos și care nu alege. Că suntem direct responsabili de viața și sănătatea personală și a celor din jur. Îi rog pe piteșteni, prin toate căile de comunicare și cu toată convingerea, să respecte fără abatere recomandările specialiștilor privind modul în care se pot proteja de infectarea cu virusul COVID 19. Purtați mască, purtați mască, purtați mască! Dezinfectați-vă mâinile des, nu participați la reuniuni și evitați pe cât posibil orice loc aglomerat! Protejați-vă seniorii, ajutându-i în procurarea de alimente, medicamente și pentru alte nevoi curente! Nu lăsați garda jos!

Ca om, ca cetățean și ca primar, respect autoritățile, respect medicii și pregătirea lor, respect legea. După aceste precizări de preambul necesare, țin să fac însă public punctul meu de vedere, ca primar ales al municipiului Pitești, cu privire la câteva dintre măsurile anunțate care, așa cum văd eu lucrurile –  fără a fi explicate cetățenilor și categoriilor afectate, fără fi discutate în prealabil cu autoritățile locale și județene – au fost stabilite din birou, prea departe de realitățile din teren.

1. Închiderea școlilor. Avem nevoie de educație, de educație făcută așa cum se cuvine, în clasă, cu dascălul în față, cu temele pe masă. Exista deja, înainte de anunțarea noilor măsuri, o strategie bine pusă la punct pentru derularea procesului de învățământ în condiții de pandemie. Școlile s-au dat peste cap să aplice toate măsurile gândite de specialiști, copiii au demonstrat anduranță și disciplină în purtarea măștilor în 99% din cazuri, scenariile privind gestionarea cursurilor erau stabilite și implementate. Autoritățile județene, locale și Inspectoratul Școlar au acționat cu responsabilitate și s-au corelat foarte bine. Nu pot înțelege, în acest context, de ce privăm peste 30.000 de elevi (numai la nivelul municipiului Pitești!) de continuarea actului de studii în condiții de siguranță, fără niciun dialog cu autoritățile locale responsabile, fără niciun preaviz, fără nicio explicație coerentă. Nu înțeleg de ce sacrificăm sănătatea educațională, psihică și, de ce nu?, fizică a unor generații cât timp niciun studiu, nicio statistică nu ne arată că unitățile de învățământ au reprezentat până acum vreun focar semnificativ! De ce aruncăm în aer modul de funcționare, munca, proiectele, job-urile tuturor părinților care acum s-au trezit brusc că, începând de luni, nu mai pot merge la locul de muncă?! Nimeni nu ne-a întrebat, ca Primărie, dacă avem o problemă reală în unitățile școlare, dacă avem un plan, o strategie sau o idee despre cum am putea asigura continuarea cursurilor.2. Așa cum nimeni nu ne-a întrebat (și nu ne-a avertizat că se poate dispune o asemenea măsură) despre închiderea piețelor acoperite. Sute de producători, sute de comercianți sunt afectați crunt! Sute de oameni care au muncit pământul într-un an greu pentru agricultură sau oameni care un investit bani în marfă sunt lăsați peste noapte în afara oricărei posibilități de a vinde produsele. Vorbim despre legume, fructe, carne, pește, brânză, lapte…. Toate produse perisabile care riscă să ajungă îngrășământ, în vreme ce ele erau sursa financiară, muncită greu, pe care acești oameni se bazau ca să aibă la iarnă ce să pună pe propiile mese! Se intensificau controalele, se arătau cartonașe galbene, se dispuneau măsuri intermediare, se comunica bine, eficient, tranșant… Existau multe multe alte soluții care puteau reglementa situația din aceste piețe, dacă exista, în egală măsură, un dram de interes în a salva marfa și munca acestor oameni. Peste 75% din comerțul de acest tip, în Pitești, se desfășoară în spații acoperite. Piața Ceair, Piața Găvana, Piața Trivale… și lista poate continua. Căutăm în disperare soluții de identificare a unor spații în aer liber în care ar putea fi mutate temporar și parțial activitățile comerciale ale producătorilor și vânzătorilor, dar ne confruntăm practic cu soluții empirice, greu de implementat peste noapte, în condițiile în care nu am fost nici măcar avertizați că ne-am putea confrunta cu acest fenomen.

Din toate măsurile adoptate, cel puțin aceste două aspecte impuneau, din punctul meu de vedere, un dialog prealabil cu autoritățile locale, cu oamenii aleși de alți oameni să-i reprezinte și să-i apere. Înțeleg situatia specială, înțeleg gravitatea medicală, dar – atâta timp cât se puteau găsi soluții la nivel județean și local- nu pot înțelege de ce sacrificăm educația și pâinea de pe masă a mii de oameni fără să încercăm variante de bun simț și echilibru!

Ma gândesc în egală măsura, ca primar, la toți agentii economici afectați de aplicarea acestor măsuri, la polițiștii locali pe care îi așteaptă zile și nopți lungi în stradă, la modul de organizare a administrației Piteștiului conform noilor dispoziții, dar fără a afecta capacitatea de asigurare a serviciilor publice. Cu ajutorul lui Dumnezeu și responsabilitatea acestei comunități puternice în care cred, le vom rezolva pe toate! Avem nevoie, însă, să comunicăm, să știm, să prevenim! E un apel: în fața pericolului, facem toți echipă! Nu răzbim decât uniți și întelegând ce și de ce avem de făcut!

Sper să vă gasească acest mesaj pe toți sănătoși și va rog să luptăm împreună pentru a depăși aceste vremuri de încercare!”, a subliniat Cristian Gentea.

Comments

Comments are closed.