E oficial! Spitalele private, pe picior de egalitate cu cele de stat. Arafat, atac fără precedent!

feb. 5, 2020

Şeful Cancelariei primului ministru, Ionel Dancă, a anunţat că Guvernul României a adoptat Ordonanţa de Urgenţă, marţi seara, prin care accesul pacienţilor la furnizorii publici sau privaţi se va face în egală măsură.

Raed Arafat a avut, după adoptarea acestei OUG, o ieșire publică fără precedent.

”Obiectivul acestui act normativ este salvarea vieţilor pentru pacienţii care, în această perioadă, trebuie să recurgă –  şi sunt în situaţie critică – la proceduri medicale şi pentru a facilita accesul lor la cea mai apropiată unitate medicală. Guvernul a decis deschiderea sistemului de sănătate şi liberalizarea programului de sănătate, astfel încât pacienţii să aibă posibilitatea să acceseze serviciile medicale, inclusiv cele prestate de furnizori privaţi în acelaşi regim cu  furnizarea serviciilor medicale de către unităţile publice”, a anunţat Dancă, la finalul şedinţei de Guvern, informează News.ro.

Potrivit acestuia, practic, prin această reglementare nouă, se instituie acelaşi regim de decontare a serviciilor medicale, atât pentru serviciile medicale publice, cât şi pentru cele private.

”Prin OUG pentru deschiderea sistemului de sănătate şi pentru facilitatea accesului pacienţilor la unităţile medicale private sau de stat, nu numai că se instituie acelaşi regim de decontare a serviciilor medicale pentru unităţile private şi  unităţile publice, dar se elimină coplata şi contribuţia personală prevăzută de Ordonanţa 27/2019, introdusă de guvernarea PSD anterioară şi se prorogă termenul pentru aceste contribuţii persoanle până în aprilie 2021 şi în acest moment, practic pacienţii vor beneficia de acelaşi regim, indiferent că  aceste servicii medicale sunt furnizate de un operator public sau privat”, a mai anunşat Dancă.

Proiectul privind accesul pacienţilor la furnizorii de servicii medicale publici şi privaţi s-a aflat deja în dezbatere publică.

”Este un act normativ curajos al guvernului pentru care în acest moment s-a luat decizia adoptării prin OUG, dar el a fost în dezbatere publică în ultima perioadă, au fost consultate asociaţiile profesionale, sectorul medical şi este un obiectiv asumat firesc de o guvernare liberală care doreşte să elimine discriminările între sectorul public şi privat pentru a mări avantajul pacienţilor care pot accesa servicii medicale de calitate, cele mai apropiate, funcţie de nevoi. Vorbim de două programe naţionale de sănătate, Infarctul miocardic şi Atacul cerebral care în acest moment, posibilitatea de intervenţie medicală în cazul pacienţilor în stare critică şi care se încadrează în aceste programe, pot accesa aceste servicii indiferent de operatorul de servicii medicale, public sau privat”, a mai declarat Dancă.

Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, nu comentează, în general, deciziile politice. Arafat are o ieșire fără precedent și critică dur OUG care pune pe picior de egalitate spitalele private cu cele de stat.

”Ieri in cadrul sedintei de guvern au fost introduse in OUG destinata sectorului privat noi articole care vor avea cu siguranta un impact major, si nu unul pozitiv, asupra sistemului national de urgenta. 
Inca de la inceput am trimis un puct de vedere asupra unor prevederi cu impact negativ pe sistemul public de urgenta, mai ales referitor la modificarea articolului 111 din Legea Sanatatii. Spre surprinderea mea, si a multolra dintre colegii mei, s-a mers si mai departe ieri seara prin introducerea unor noi articole care deschid drumul integral sectorului privat comefcial pentru accesarea bugetului de stat destinat sectorului medical de urgenta, care si asa este limitat caa suma comparativ cu nevoile reale. 
Nu inteleg care a fost caracterul de urgenta ca se se ia astfel de decizii peste noapte, fara analiza reala de impact si fara dezbateri reale, luand masuri fara precedent, care vor destabiliza tot sectorul public de urgenta, de la serviciile de ambulanta pana la SMURD si UPU, fara exceptie. Deschiderea accesului comerciantilor la bugetul de stat prin care este finantat sectorul public de urgenta este un pas care inseamna ca in cativa ani vom imparti sumele cu toti care vor aparea pe piata in urma acestei decizii aberante, ducand implicit la reducerea finantarii sectorului public in favoarea celui comercial. 
Voi reveni cu explicatii mult mai clare in urmatoarea perioada si sunt convins ca sunt multi care vor intelege foarte bine temerile pe care impreuna cu multi dintre colegii mei le avem. 
Oricum aceste demersuri in mod cert nu sunt in favoarea pacientului, chiar daca ele sunt prezentate in acest mod. Nu inteleg de ce se doreste atat de mult destabilizarea unui sector functional si care si-a dovedit eficienta inclusiv prin gradul de incredere al populatiei in acest sector care mai necesita mult de facut in urmatoarea perioada.
In poza atasata, gasiti articolele noi care deschid bugetul de stat pentru comercianti. Ca sa intelegeti mai bine, tot sistemul integrat de urgenta este finantat din bugetul de stat, Partea medicala consuma sub jumatate din suma totala iar aceasta suma incet incet va fi impartita cu comerciantii care au multe metode ca sa elimine treptat sectorul public. 
Voi reveni cu mai multe explicatii pe parcurs!”, scrie Raed Arafat.

Comments

Comments are closed.