Evacuare în miez de noapte. Pacienți abia operați, transferați la alt spital. Spitalul Foișor, transformat în pacient COVID

apr. 10, 2021

Situaţie cu totul specială la Spitalul Foişor, de ortopedie, din Capitală. Pacienţii sunt evacuaţi, inclusiv cei care sunt la Terapie Intensivă pentru că spitalul devine sâmbătă unitate suport covid. Este un ordin clar de evacuare şi transformare a spitalului care a fost transmis astăzi.

Din cei 105 pacienți internați până vineri, mai puțin de 20 au fost transferați la alte unități medicale, restul fiind externați și duși, de către rude, la casele lor. Potrivit ordinului semnat de Vlad Voiculescu şi Raed Arafat, evacuarea se face în regim de urgenţă.
Pacienţii au fost anunţaţi la ora 18 că trebuie să îşi sune familiile pentru a fi transportaţi la domiciliu.
Situaţia de la Spitalul Clinic de Ortopedie-Traumatologie „Foişor” din Capitală a scăpat de sub control. Zeci de oameni care au urmărit felul în care sunt evacuaţi pacienţii, au ajuns în faţa unităţii medicale pentru a protesta şi s-au luat la bătaie cu jandarmii.



Protestatarii nemulţumiţi de ordinul de evacuare semnat de ministrul Vlad Voiculescu, au venit în faţa Spitalului Foişor, unde pacienţii recent operaţi au fost evacuaţi în regim de urgenţă. Operaţiunea de evacuare a început vineri seară, în jurul orei 21:00.

Explicațiile lui Arafat
Dimineaţă a sunat la centrul de comandă managerul de la spitalul Sf. Pantelimon care a spus că are 18 pacienţi pe oxigen la secţia de Primiri Urgenţe. Primul pas a fost să găsim locuri, chiar şi la distanţă. La Iaşi am transferat cu ajutorul MApN trei pacienţi. După care doi pacienţi i-am dus la spitalul Gerota, spitalul MAI, care mai avea 3 pacienţi la ATI. Dar era clar că este o soluţie de moment, care nu este suficientă.
„Ne-am orientat spre un spital care nu primeşte atât de multe urgenţe, care are operaţii programate, şi care are o secţie ATI cu un număr mai mare de paturi. De asta am ales spitalul Foişor. Are 21 de paturi ATI şi există 200 de paturi cu oxigen. Din acestea, 90 ar putea fi folosite pentru pacienţii cu COVID-19. Am semnat ordinul, acesta a fost avizat şi de ministrul Sănătăţii. Am avut o discuţie cu managerul spitalului şi l-am informat, am informat primarul capitalei care a spus că ne sprijină şi am început procedura de a transforma spitalul în regim de urgenţă. A fost trimisă o echipă DSP care să pregătească spitalul şi să dea autorizaţie. Din păcate, echipa a trebut să ducă din nou muncă de lămurire acolo. Să explice de ce facem asta, să discute cu managerul, să explice tuturor, şi a trecut timpul. Când s-a pus decizia clară că spitalul va fi evacuat, au început să evalueze pacienţii”, a declarat Raed Arafat. „Pentru că orice întârziere pentru noi înseamnă că avem pacienţi care pot ajunge la UPU şi să nu găsească niciun loc de oxigen acolo. Cu cât UPU se blochează, pacienţii pot rămâne în ambulanţe. Nu există o planificare de 3-4 zile aici”, a mai spus Arafat. 

Andrei Baciu, MS: ”Îmi cer scuze pacienților”

“Transferul tuturor pacienţilor a început în jurul orei 15, procesul s-a prelungit, îmi cer scuze pacienţilor, familiilor, tuturor celor care au avut de suferit neplăceri cu privire la acest transfer care se face până târziu în noapte, însă situaţia este destul de importantă la nivelul Bucureştiului, este nevoie de aceste paturi. Îmi pare rău pentru toată această situaţie, o facem pentru a veni în sprijinul altor pacienţi care sunt intubaţi sau care au realmente viaţa pusă în pericol”, a declarat Andrei Baciu.

El a menţionat că la Spitalul de ortopedie vor fi medici de boli infecţioase care vor lucra alături de angajaţii spitalului.

”Îmi pare rău, îmi cer scuze realmente pentru toată această situaţie, s-a lungit acest proces tocmai pentru că e necesar să se facă cu toate măsurile de siguranţă. Sperăm ca disconfortul creat să fie cât mai mic”, a adăugat oficialul din Ministerul Sănătăţii.

Comments

Comments are closed.

PromediaTV online