Fermierii, proteste în fața Guvernului și la Parlament. Bucura Oprescu: Imensul potențial agricol al României este subminat cu bună știință de către actualii guvernanți!

mai 26, 2021

Fermierii au ajuns la capătul puterilor. Aproximativ 100 de fermieri au venit miercuri cu tractoarele în București, pentru a protesta față de lipsa de finanțare a agriculturii. Ei acuză că subvenţiile au fost înjumătăţite anul acesta, reclamă întârzierea depunerii proiectelor europene, blocajul financiar din mai multe sectoare, excluderea investiţiilor în irigaţii și neacordarea despăgubirilor după seceta de anul trecut, în ciuda promisiunilor repetate ale ministrului Agriculturii, Adrian Oros.


Oamenii spun că nu au primit încă despăgubirile promise pentru pagubele suferite după seceta de anul trecut, despăgubiri promise în campania electorală.
„Deloc întâmplător, Asociaţia Forţa Fermierilor va organiza astăzi, 26 mai 2021, un marş de #protest al tractoarelor în București, principala nemulțumire fiind subfinanţarea cronică a sectorului agricol.
Solicitarea de bază a fermierilor este ca guvernanții să pună #agricultura naţională între priorităţile strategice ale acestui an.
Bătaia de joc la care este supus sectorul agroalimentar este evidentă: subvenţii de la bugetul naţional înjumătăţite faţă de 2020, întârzierea demarării noilor sesiuni de depunere a proiectelor europene, blocajul financiar din sectorul creşterii bovinelor, colapsul sectorului de creştere a porcinelor, problemele noi din sectorul creşterii păsărilor, renunţarea la programul Tomata, excluderea investiţiilor în irigaţii şi a celor opt depozite regionale din PNRR, riscul de insolvenţă pentru fermierii afectaţi de secetă în 2020 din cauza neacordării despăgubirilor, lipsa unei consultări reale cu fermierii pentru implementarea Politicii Agricole Comune 2021-2027 și exemplele pot continua.
Pe acest fond al nepăsării Guvernelor Orban și Cîțu, #România a ajuns dependentă de importul de alimente din Italia, Spania, Franța și alte țări, datele oficiale arătând că 70% din ce consumăm vine din exterior!
Din nou, vorbim despre un sector strategic al economiei naționale, siguranța alimentară a României fiind pusă în pericol!”, a explicat Simona Bucura Oprescu, deputat PSD de Arges.

Comments

Comments are closed.