Haos în București după ce metrolul a fost paralizat de greva sindicaliștilor. Guvernul acuză ilegalități, sindicaliștii din alte federații solidari cu angajații

mart. 26, 2021

Este haos în București după ce sindicaliștii de la Metrorex au decis să blocheze activitatea și metroul nu a mai circulat în Capitală. Unul din sindicaliştii Metrorex a vorbit, vineri, despre cerinţele lor şi a precizat că nu ies din subteran până când directorul instituţiei nu va veni să vorbească cu ei. Dan Vasile, revizor tehnic de la depou, acuză o lipsă totală de dialog, inclusiv cu Ministerul Transporturilor şi anunţă că acest protest nu are nicio legătură cu spaţiile comerciale din interior, decizia de care s-a vorbit ieri.

Ei vor promisiunea că salariile nu vor scădea şi dialog. „În această dimineaţă, lucrătorii din metrou au decis oprirea voluntară a lucrurilor. Avem mai multe revendicări către domnul ministru.

Domnule ministru, oprirea voluntară a lucrurilor la metrou în dimineaţa zilei de astăzi s-a întâmplat din următoarele motive:
Sindicalist: Se fac disponibilizări şi s-a solicitat reducerea salariilor cu 25%

  • 47 de mecanici au fost concediaţi, s-a revenit apoi şi au fost reangajaţi. Se pare că doar o parte au mai acceptat.
  • Se fac disponibilizări de personal la toate secţiile din metrou
  • S-a solicitat reducerea salariilor cu 25%
    Sindicalist: Nu vrem ca multinaţionalele să preia conducerea metroului
  • În metrou este o lipsă totală de dialog social cu organele competente, cu Ministerul Transporturilor, director, iar această oprire voluntară a lucrurilor e lucrul cel mai important pe care trebuie să-l înţeleagă opinia publică
  • Nu are nicio legătură cu spaţiile comerciale de la metrou
  • Şi o ultimă revendicare: nu dorim ca multinaţionalele sau corporaţiile să preia conducerea metroului”, a spus Dan Vasile, revizor tehnic în cadrul depoului.

În plus, acesta a cerut dialog cu directorul şi ca acesta „să se angajeze că nu se fac disponibilizări, că nu se taie salariile şi veniturile salariaţilor, iar sindicatul să asigure protecţia socială a oamenilor”.

Premierul Florin Cîțu, vicepremierul Dan Barna, primarul Nicușor Dan, ministrul transporturilor Cătălin Drulă și liderul Plus Dacian Cioloș au afirmat că greva este ilegală și au vorbit despre abuzuri. Ei au mai spus că de fapt, în spatele grevei se află decizia Metrorex de eliberare a spaţiilor comerciale până pe 2 aprilie.
De peste 30 de ani, sindicaliştii fac milioane de euro de pe urma închirierii spaţiilor comerciale din subteran.

Câştigă bine şi foştii şefi din Metrorex, care şi-au luat spaţii şi fac afaceri. Între timp, miile de angajaţi ai metroului bucureştean primesc, în fiecare an, vacanţe în Buşteni şi reduceri pentru câte o vacanţă în străinătate.

Metrorex: Greva, ilegală
Acţiunea de protest de la metrou este ilegală, perturbă ordinea publică şi împiedică desfăşurarea în condiţii normale a transportului de călători în Bucureşti, iar Metrorex îşi rezervă dreptul de a folosi toate mijloacele legale la dispoziţie pentru a opri această ilegalitate, precizează compania.

Federația Mecanicilor de Locomotivă din România, solidaritate cu sindicaliștii de la Metrorex
Pe de altă parte, oamenii trebuie puși înaintea intereselor politicianiste, spun sindicaliștii de la Federația Mecanicilor de Locomotivă din România, care sunt de acord cu greva de la Metrorex și cer Guvernului să își ia în serios rolul.
Federația Mecanicilor de Locomotivă din România a transmis că este alături de Unitatea – Sindicatul Liber Metrou (USLM), care a declanșat greva la metrou, vineri dimineața.
Aceștia cer Guvernului și Ministerului Transporturilor, reprezentat de ministrul Cătălin Drulă, să își ia în serios rolurile, să respecte legea și să promoveze un dialog social constructiv îndreptat către îmbunătățirea condițiilor în care își desfășoară activitatea salariații din Metrorex.

Comments

Comments are closed.