Incendiu la ATI la Institutul Matei Nasta. Autoritățile au bâlbâit din nou intervenția

feb. 22, 2021

Opt autospeciale de pompieri, trei echipaje de descarcerare și 12 echipaje SMURD au fost mobilizate duminică seara la Institutul Marius Nasta, după ce un ventilator de la unitatea mobilă de terapie intensivă amplasată în curte a degajat fum. În unitatea mobilă se aflau 7 pacienți ventilați non-invaziv. Cu toții au fost mutați în secțiile COVID din institut. Nimeni nu a fost rănit. Pompierii nu au găsit flacără în momentul în care au ajuns. O anchetă va stabili exact ce s-a întâmplat la unitatea de climatizare exterioară.

Alerta a fost dată la ora 22.22 de către personalul din camera de gardă. Cadrele medicale au anunțat că au văzut în exteriorul unității mobile flacără cu fum.

„La ora 22.22 am fost anunțați despre un incendiu la unitatea de terapie intensivă mobilă. Ne-am deplasat cu 8 autospeciale de lucru cu apă și spumă, cu două autospeciale de salvare de la înălțimi, cu 3 descarcerări, 12 echipaje SMURD de prim ajutor și de terapie intensivă mobilă și cu două echipaje ale Serviciului de Ambulanță București – Ilfov”, a declarat col. Orlando Șchiopu, inspector șef ISU București – Ilfov.

La ora 22.30 au sosit primele autospeciale ale pompierilor.

La momentul la care au ajuns pompierii nu se vedea flacără. Ei au găsit 7 pacienți în unitatea de terapie intensivă. În interior nu pătrunsese nici fum, nici abur.

Pompierii au deschis unitatea de climatizare din exterior, dar nu au găsit cabluri arse, de unde și ipoteza că este posibil să fi fost și o degajare de abur.

Pacienții ventilați, aflați în stare critică, dar conștienți, au fost mutați în corpurile de clădire ale institutului. Managerul institutului, Beatrice Mahler, a explicat că pacienții puteau beneficia în interiorul unității mobile de ventilare non-invazivă performantă, pentru a se amâna astfel cât mai mult momentul intubării.

„În unitatea mobilă erau 7 pacienți în stare critică, ventilați non-invaziv toți, care au fost mutați doi dintre ei în secția de terapie intensivă COVID și ceilalți în secție. Pentru că au fost mai multe întrebări din partea dvs. de ce pacienții ventilați non-invaziv erau în unitatea mobilă, doresc să precizez faptul că toți pacienții care sunt în stare critică sunt ventilați într-o primă etapă non-invaziv, cu aparate care sunt mult mai performante – cele din unitatea mobilă sau cele din secția de terapie intensivă. Aceste ventilatoare performante asigură o oxigenare mult mai bună a corpului, a organismului și se amână cât se poate de mult momentul intubării. Asta nu înseamnă că nu sunt niște pacienți severi, care au nevoie de asistență medicală. Mai mult decât atât, personalul medical din unitatea mobilă și din secția de terapie intensivă este trainuit să poată supraveghea și să ofere asistență acestor pacienți care au nevoie 24 de ore de ventilație non-invazivă”, a declarat Beatrice Mahler.

Potrivit ministrului Sănătății, unitatea mobilă a fost verificată tehnic ultima dată în urmă cu două luni.

„A fost un incident minor, o sperietură mare însă. (…) Vorbim de asemenea despre un echipament exterior spitalului, un tir care a fost reechipat ca să funcționeze ca o secție de ATI mobilă, un echipament care a fost verificat tehnic ultima dată acum două luni. Deci nu vorbim despre probleme cu echipamente vechi sau alte lucruri care ar putea să pună în pericol viața pacienților”, a declarat ministrul Vlad Voiculescu.

Săptămâna trecută, unitatea a fost în procedură de curățenie și dezinfecție, a subliniat și managerul Beatrice Mahler.
Sursa: TVR

Comments

Comments are closed.

PromediaTV online