Video! Incendiu la Institutul Matei Balș. Cel puțin cinci pacienți morți, alte zeci transferați. Mesajul lui Iohannis

ian. 29, 2021


Cel puțin patru pacienți au murit într-un incendiu major izbucnit vineri dimineață la Institutul Matei Balș, într-un pavilion COVID. Zeci de bolnavi au fost evacuați. Potrivit surselor Antena 3, bilanțul morților în incendiu crește la 5 după ce trupul carbonizat al unei persoane a fost descoperit cu câteva momente în urmă. Situția a fost atât de gravă, încât pacientul nu a fost identificat în primă fază. A fost declanșat planul roșu de intervenție.

DSU a anunțat că au fost înființate două linii telefonice, unde aparținătorii pot afla informații despre noua locație unde pacienți sunt internați, în vederea continuării îngrijirilor medicale care se impun acestora. Cele două numere disponibile pentru aparținători sunt 021.2069398 și 021.2648515.
Alte trei cadre medicale au avut nevoie de asistenţă medicală din cauza fumului, a anunțat Bogdan Oprița, purtătorul de cuvânt al Spitalului Floreasca şi coordonator al intervenţiei de salvare de la Matei Balş.
În urma incendiului de la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”, au fost transferați către alte unități sanitare un număr de 53 de pacienți, din 102 pacienți aflați în saloanele din Pavilionul 5 al Institutului, afectat de incendiu. Focul a cuprins patru saloane în care erau internați pacienți cu forme de COVID medii și severe, ținuți pe mască de oxigen.


Klaus Iohannis a fost la Institutul Matei Balș, și a cerut soluții . Preşedintele a subliniat că este nevoie de o reformă a sistemului sanitar şi a precizat că aşteaptă, cât de curând, primele idei în acest sens de la ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu.

Prof. dr. Adrian Streinu Cercel a declarat vineri că avizele Institutului „Matei Balş” „sunt în ordine, ultima linie de oxigen fiind montată în decembrie”. „Din păcate, toţi pacienţii care sunt internaţi COVID au nevoie de oxigen şi evident erau şi cuplaţi la oxigen. (…) Tot ce se internează în „Matei Balş” reprezintă pacient mediu spre sever sau critic”, a afirmat fostul manager al Institutului.

Procurorii și medicii legiști au ajuns la spitalul Matei Balș. Un dosar penal in rem a fost deschis, pentru ucidere din culpă. Procurorii au solicitat imaginile surprinse de camerele de supraveghere din secția afectată de incendiu. În salonul din care ar fi pornit incendiul nu existau camere de supraveghere, conform informațiilor din media.
Fiica unei paciente internate la Institutul „Matei Balș” a declarat, la Realitatea PLUS, că în urmă cu o săptămână a dus o aerotermă în salonul în care era internată pentru că era frig. Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a subliniat însă că la Institutul de boli infecţioase „Matei Balş” nu ar fi fost probleme de furnozare a căldurii, în contextul speculaţiilor privind incendiul de vineri dimineaţă care ar fi pornit de la o aerotermă.
„În ultima săptămână nu au existat probleme de căldură la spitalul Matei Balş şi nici la blocurile din jur”, a declarat Nicuşor Dan.

Comments

Comments are closed.