Iohannis anunță restricții de circulație, deși nu există bază legală. Plus: cu declarație pe proprie răspundere la ieșirea din localitate

mai 12, 2020

Preşedintele Klaus Iohannis anunţă că, după 15 mai, românii nu vor putea călători în afara localităţilor de reşedinţă decât pentru motive întemeiate şi în baza unor declaraţii pe propria răspundere. Chiar dacă din anumite puncte de vedere, restricționarea dreptului la liberă circulație este corectă, în acest moment nu există însă baza legală pentru limitarea exerciţiului unor drepturi şi libertăţi. Pentru o astfel de limitare, care afectează libera circulaţie (art. 25 Constituţie), este nevoie de o lege adoptată de Parlament (art. 53 şi art. 115 Constituţie). Un astfel de proiect există în Parlament, însă cel mai devreme ar putea intra în vigoare săptămâna viitoare.
„Se vorbește foarte mult de așa-numita relaxare. Nu este cazul să ne relaxăm, dar anumite activități trebuie reluate. Se redeschide parțial comerțul, se pot redeschide magazinele care au acces din exterior, care au acces din stradă. Se redeschid saloanele de îngrijire personală, se redeschid muzeele. Recomandăm autoritatlor locale ca din 15 mai să redeschidă parcurile.
La ce se renuntă: se renuntă la obligația de a sta acasă și se renuntă la obligația unei declarațîi când ne deplasăm în interiorul localității în care locuim. Totuși, în interesul nostru și al celor care pe dorim să ii protejăm, nu trebuie să exagerăm. Trebuie să renunțăm la deplasările la care se poate renunta. În continuare, în prjma etapă, este interzisă deplasarea în afara localității. Sigur, cu excepții care vor fi enumerate. În interiorul zonei metropolitane nu va fi nevoie de declarație, dar dacă mergeți din București într-un oraș din provincie, pentru a rezolva o problemă care se încadrează între excepții, aveți nevoie de declarație scrisă”, a declarat Iohannis.

Comments

Comments are closed.