Lacul de acumulare Vâlcele a fost curățat

sept. 11, 2020

Personalul Administrației Bazinale de Apă Argeș-Vedea (Formația de Intervenție Rapidă Argeș împreună cu Formațiile de lucru Curtea de Argeș și Domnești din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apleor Argeș) a finalizat curățarea luciului apei din acumularea Vâlcele, situată pe cursul râului Argeș.
Acțiunea a început în dimineața zilei de 9 septembrie 2020 imediat după ce personalul de tură al barajului Vâlcele a sesizat apariția unei pelicule negre pe suprafața lacului pe o lungime de aproximativ 1 000 metri și o lățime de 20 – 30 metri. La dispoziția conducerii ABA Argeș-Vedea s-a acționat cu materiale absorbante de tip spill sorb, baraje absorbante, limitatoare și cu un skimmer. A fost colectată peste o tonă de substanță din frontul barajului.
În cursul acestei zile a fost reluată funcționarea Centralei Hidroelectrice Vâlcele, după ce ieri s-a dispus oprirea acesteia pentru a evita propagarea undei de poluare în acumularea Budeasa, sursă de alimentare cu apă a municipiului Pitești.
Personalul de specialitate al ABA Argeș- Vedea continuă investigațiile pentru identificarea poluatorului. Imediat după depisarea poluării, în teren s-au deplasat echipe din cadrul Inspecției Bazinale a Apei, Laboratorului de Calitate a Apei Pitești și serviciului Gestiune, Monitoring şi Protecţia Resurselor de Apă. Au fost prelevate probe de apă în vederea efectuării analizelor de calitate din 3 secțiuni (baraj frontal Vâlcele, coadă lac acumulare Vâlcele și corp apă canal Zigoneni – Vâlcele) acum aflate în lucru.

Comments

Comments are closed.