Mai multe țări din UE au suspendat vaccinările cu AstraZeneca, nu și România. 33.000 de români și-au anulat programările la vaccinare

mart. 16, 2021

Valul de nesiguranță este din ce în ce mai mare în privința vaccinării cu serul AstraZeneca, după cazurile de deces care au urmat inoculării vaccinului, dar și după numeroasele cazuri de reacții adverse, unele severe. Mai multe țări din UE au suspendat vaccinarea cu serulile AstraZeneca, altele doar cu anumite loturi din acest ser.

România nu a luat această decizie, autoritățile anunțând că vor continua vaccinarea inclusiv cu AstraZeneca, despre care susțin că este sigur. Cu toate acestea, în ultimele ore, 33.000 de români și-au anulat programările la vaccinare cu serul AstraZeneca, semn că oamenii nu au înceredere în asigurările date de autorități.

Comitetul Naţional pentru Vaccinare a hotărât luni seară ca România să continue imunizarea cu AstraZeneca.

Asta după ce Franța, Germania, Italia şi Spania au anunțat că suspendă vaccinarea cu acest ser, până când se pronunță Agenția Europeană a Medicamentului, de la care se aşteaptă, cât mai curând, un verdict. În Italia, un profesor de 58 de ani a murit, la o zi după vaccin. Din acelaşi lot, la noi au fost imunizați 61.000 de români.

Valeriu Gheorghiţă, coordonator vaccinare: „Am decis la acest moment continuarea vaccinării cu AstraZeneca. Acelaşi nivel de recomandare, adică beneficiile la acest moment depăşesc riscurile.”

Faptul că unele ţări au decis să oprească vaccinarea cu serul britanic, a făcut ca 33.000 de români să îşi anuleze programarea la imunizarea cu AstraZeneca.

EMA consideră că beneficiile vaccinului AstraZeneca depăşesc riscurile

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) rămâne ″ferm convinsă″⁣ că beneficiile vaccinului anti-COVID-19 produs de AstraZeneca depăşesc riscurile, a declarat marţi directoarea executivă acestei instituţii, Emer Cooke, în urma semnalării unor posibile efecte secundare, dar fără o legătură dovedită în acest stadiu, relatează AFP şi Reuters.

Comments

Comments are closed.