Nicolae Pavelescu: Explozia tarifelor la energia electrică este o consecință directă a liberalizării fără cap a pieței de energie

iul. 29, 2021

Deputatul PSD Nicolae Pavelescu susține că noile tarife, considerabil majorate, la energie electrică și gazele naturale sunt o consecință a faptului că guvernarea și ANRE nu au gestionat corect liberalizarea pieței de energie. El a arătat că se impune adoptarea cât mai rapidă a Legii consumatorului vulnerabil. Deputatul argeșean, fost lider al Sindicatului Dacia, explică faptul că românii au fost puși în situația de a alege din oferte pe care nu le puteau înțelege sau, pentru că oricum au existat anumite constrângeri ale furnizorilor de energie, mulți s-au speriat și nu au mai încheiat contracte noi, ajungând să plătească sume mai mari decât la noile abonamente, care sunt oricum și acestea majorate.

”În urma liberalizării, tarifele nu au scăzut, așa cum promiteau guvernanții de dreapta, ci au explodat de-a dreptul. PSD face un nou apel în acest context pentru convocarea unei sesiuni extraordinare a Camerei Deputaților pentru a dezbate în regim de urgență Legea consumatorului vulnerabil!
Când a fost la guvernare, PSD a plafonat prețul la energie pentru că toate datele arătau că nu există o concurență reală.Ce nu spun guvernanții acum este faptul că există soluție legală prin care – pentru maximum 3 ani – prețurile pot fi din nou plafonate! Iată ce prevede art. 4 din Legea nr. 21 din 10 aprilie 1996 (Legea Concurenței):”Pentru sectoare economice determinate şi în împrejurări excepţionale, precum: situaţii de criză, dezechilibru major între cerere şi ofertă şi disfuncţionalitate evidentă a pieţei, Guvernul poate dispune măsuri cu caracter temporar pentru combaterea creşterii excesive a preţurilor sau chiar blocarea acestora.
Asemenea măsuri pot fi adoptate prin hotărâre pentru o perioadă de 6 luni, care poate fi prelungită succesiv pentru durate de câte cel mult 3 luni, cât timp persistă împrejurările care au determinat adoptarea respectivei hotărâri.”. Este important să se intervină acum pentru protejarea consumatorilor vulnerabili, astfel încât aceștia să nu acumuleze restanțe uriașe sau chiar să fie debranșați până la venirea anotimpului rece!”, a subliniat Nicolae Pavelescu.

Comments

Comments are closed.