Parlamentul a adoptat compensarea facturilor și plafonarea prețurilor la gaze și curent

oct. 27, 2021

Parlament a adoptat legea pentru compensarea facturilor și plafonarea prețurilor la gaze și energie electrică. Deputații au aprobat, miercuri, legea care aprobă și modifică ordonanța guvernului astfel încât consumatorii casnici, IMM-urile și unele instituții publice să poată, de luna viitoare, să obțină ajutorul pentru depășirea perioadei de iarnă.

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă privind compensarea creşterii preţurilor la energie, stabilind pentru perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022 o schemă de sprijin pentru plata facturilor aferente consumului de energie electrică şi gaze naturale pentru clienţii casnici, IMM-uri, cabinetele medicale individuale şi alte profesii liberale, spitale, unităţi de învăţământ, de cult, ONG-uri.

S-au înregistrat 285 voturi pentru, unul contra şi un deputat nu a votat.  Camera Deputaţilor este for decizional.

Deputații PSD de Argeș au votat în unanimitate proiectul de lege. „Am votat în plenul Camerei Deputaţilor pentru plafonarea preţurilor la #energie electrică şi gaze!
500.000 de români, dintre care 12.000 de argeșeni, au semnat petiția #PSD de plafonare a prețului gazelor naturale și a curentului electric, iar în urma votului de astăzi milioane de români vor plăti #facturi mai mici!
Astfel, pentru perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022 se stabileşte o schemă de sprijin pentru plata facturilor aferente consumului de energie electrică şi gaze naturale după cum urmează:
Plafonarea prețului la energie electrică la maximum 1 leu/kWh cu toate taxele incluse;
0,291 lei/kWh compensare pentru consumatorii casnici, școli, spitale, creșe, grădinițe, IMM-uri, biserici si ONG-uri;
Preț de referință gaze: 125 lei/Mwh”, a menționat Simona Bucura Oprescu.

Ce prevede proiectul de lege

În proiectul de lege au fost introduse, ieri, măsuri suplimentare în Comisiile de specialitate în cadrul cărora a fost discutat proiectul.

S-a decis extinderea categoriei de beneficiari ai plafonărilor și compensărilor facturilor. Nu vor mai fi incluși doar consumatorii casnici, ci si spitalele, școlile, creșele, IMM-urile, PFA-urile, cabinetele medicale ale medicilor de familie și alte instituții publice. Compensarea se aplică doar în cazul celor care au consumuri medii. O parte din plata facturii este acoperită de către stat, adică 29 de bani pe kilowatt, la energia electrică și 33 la sută din prețul gazelor.

În schimb plafonarea prețurilor la energia electrică și gaze până la un anumit nivel se aplică tuturor consumatorilor, indiferent de nivelul de consum, și se face la un leu pe kilowatt la energia electrică și la 37 de bani pe kilowatt pentru gazele naturale.

În plus a fost introdus în acest acest proiect o măsură care să îi ajute și pe cei care se încălzesc cu energie termică. Guvernul urmează să acorde o subvenție pentru gigacalorie, care să acopere 50 % din creșterea prețului.

O altă măsură vizează posibilitatea amânării plății facturii pentru consumatorii vulnerabili.

Comments

Comments are closed.