Pitești: Taxele și impozitele pe 2024, indexate cu rata inflației pe 2022

ian. 9, 2024

Impozitele și taxele locale în municipiul Pitești pentru anul 2024 au fost stabilite conform prevederilor Codului fiscal, având în vedere rata inflației pentru anul 2022 – 13,8%.

Și în anul 2024 se acordă bonificația la nivelul maxim de 10% pentru plata cu anticipație a impozitului pe clădiri, terenuri și mijloace de transport, datorat pentru întregul an 2024, de către persoanele fizice, până la data de 31 martie 2024 inclusiv.

Cuantumul impozitelor datorate se poate afla și achita, de către fiecare contribuabil persoană fizică, persoană fizică autorizată sau persoană juridică, la adresa https://www.primariapitesti.ro, secțiunea „Servicii on-line/Impozite și taxe locale – informare, plată electronică, depunere declarații”, sistem disponibil din luna mai 2003, iar la adresa www.ghiseul.ro, secțiunea „Plată cu autentificare”, de către fiecare contribuabil persoană fizică sau persoană fizică autorizată, sistem disponibil de la data de 16 iunie 2011, după autentificarea corespunzătoare în fiecare sistem.

Din data de 16 iunie 2020, www.ghiseul.ro este disponibil și pentru persoanele juridice. Informațiile privind depunerea on-line a cererii pentru emiterea credențialelor de acces pentru www.ghiseul.ro în cazul persoanelor juridice sunt disponibile la adresa https://www.primariapitesti.ro, secțiunea „Servicii on-line”.

Pentru plățile efectuate cu carduri, prin intermediul Internetului, la adresa https://www.primariapitesti.ro sau la adresa www.ghiseul.ro – secțiunea Primăriei Municipiului Pitești – și prin intermediul POS-urilor, contribuabilii nu datorează comision.

n conformitate cu prevederile art. 491 alin. (1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, în cazul oricărui impozit sau oricărei taxe locale, care constă într-o anumită sumă în lei sau care este stabilită pe baza unei anumite sume în lei, sumele respective se indexează anual, până la data de 30 aprilie, de către consiliile locale, ţinând cont de rata inflaţiei pentru anul fiscal anterior, comunicată pe site-urile oficiale ale Ministerului Finanţelor şi Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei.

Rata inflației pentru anul 2022 de 13,8% este afișată pe site-ul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației  (http://www.mlpda.ro), la secțiunea Administrație Publică, Politici Fiscale și Bugetare Locale, cât și pe site-ul Ministerului Finanțelor (http://www.mfinante.gov.ro), la secțiunea Domenii / Fiscalitate / Impozite și Taxe / Noutăți.

Comments

Comments are closed.