PNL premiază pierzătorii. Emanuel Soare a fost numit din nou Prefect în Argeș. Traseul unui intelectual devenit un simplu sinecurist

oct. 2, 2020

Emanuel Soare a fost numit din nou prefect al județului Argeș. Numirea sa și a altor doi foști prefecți care nu au reușit să își obțină funcții la alegerile locale (la Bistrița-Năsăud și Mehedinți) reprezintă un fel de premieră post Revoluție.
Practic, Orban a lăsat județul fără prefect – omul care reprezintă guvernul în teritoriu și coordonează instituțiile deconcentrate, tocmai pentru a-i păstra un loc călduț domnului Soare, în cazul unui eșec.

Adevărul este că tocmai această renumire în funcția de prefect este cel mai mare eșec din scurta carieră politică a lui Emanuel Soare. Intrat în politică din postura de prorector al Universității din Pitești, ca un intelectual rasat care ar fi trebuit să schimbe fața PNL și a politicii argeșene, în scurt timp Soare a eșuat printr-un concurs cel puțin dubios prin care a trebuit să ajungă funcționar public tocmai pe la Casa de Pensii București ( asta după ce Adrian Miuțescu îl anunțase deja cu surle și trâmbițe prefect iar primarilor PNL le era frică să îl primească la vreun concurs public), pentru ca ulterior să ajungă în sfârșit prefect – postură de care s-a folosit exclusiv pentru a-și crea imaginea de mare luptător împotriva coronavirus, chiar dacă Argeșul era fruntaș în țară. A urmat o perioadă ridicolă în care PNL îl aproba drept candidat la șefia CJ Argeș, iar Soare susținea că el nu se gândește decât cum să doboare COVID-ul, pentru ca apoi să fie demis din funcție de Orban, chiar înainte de începerea campaniei electorale.

Culmea, la scurt timp, noul numit subprefect, Corneliu Cârstea, un om care știe cu ce se mănâncă administrația (inclusiv fost subprefect al Capitalei) a reușit să gestioneze mult mai eficient pandemia și în același timp și alegeri locale, cu toate că pârghiile sale erau mult mai limitate.

După eșecul lamentabil – Soare a obținut puțin mai mult de jumătate față de voturile obținute de Ion Mînzînă, iar PSD a obținut majoritate simplă, fără probleme, în CJ – Emanuel Soare revine în funcția de prefect. Probabil, doar pentru până când va începe campania electorală, când va fi dat din nou afară, pentru a candida la Parlament.

Indiferent ce e va întâmpla, este limpede că pentru unele guvernări și pentru unii politicieni, prefecturile sunt văzute un fel de firme, unde ministrul de interne sau premierul își angajează cum și când vor atârnătorii politici. Pentru că, până la urmă, din speranța că totuși un intelectual apreciat prin zona universitară ar putea schimba fața politicii, Emanuel Soare este un eșec, devenind un simplu sinecurist, un atârnător politic, care ocupă, doar prin numiri directe, fără merite, o funcție de demnitar. De demnitar este funcția, demnitatea publică a fost pierdută pe drum.

Probabil că ascensiunea prea rapidă, metodele de dinozaur politic ale lui Miuțescu, multiplele posibilități de a avea acces la preamărire au fost mai puternice decât calitățile cu care Soare a intrat în politică.

Și chiar este păcat, pentru că Emanuel Soare părea să aibă și bunul simț și dorința de a însemna ceva în istoria politică a județului

Comments

Comments are closed.