PNL și Iohannis pun presiune pentru a rămâne la putere, deși PSD a câștigat alegerile. Orban a demisionat din funcția de premier

dec. 7, 2020

După ce PSD a câștigat alegerile parlamentare, însă fără a se detașa pentru a da premierul singur, Ludovic Orban a demisionat din funcția de premier pentru a forța negocierile și a-i permite lui Iohannis să pună presiune pe partide și să formeze un nou guvern, tot în jurul PNL. De altfel, Iohannis a și menționat că nu dorește PSD la guvernare. Deocamdată, nu se știe dacă PMP va intra în Parlament, astfel că PNL nu poate avea ca aliați decât USR-Plus și, posibil, UDMR. AUR, prin vocea președintelui Eugen Simion a anunțat că nu este dispus să facă alianță cu PNL pentru a intra la guvernare. Așadar, vom avea parte de un guvern, dacă va rămâne în jurul PNL, cu o majoritate extrem de fragilă.

Toate aceste jocuri în spatele ușilor închise sunt însă făcute cu maxim de pragmatism și, în ciuda declarațiilor sforăitoare, este evident că Orban și Iohannis nu sunt interesați să gestioneze cât de cât eficient pandemia, măcar acum, când nu mai există presiunea unor alegeri. Cuplul acesta nu dorește decât să rămână la putere indiferent de victimele colaterale.
„Am luat decizia azi să-mi depun mandatul de prim-ministru. Decizia pe care am luat-o are un obiectiv foarte precis. Odată exprimată voința cetățenilor, trebuie demarate negocierile pentru formarea unui nou Guvern. România are nevoie de un guvern responsabil, un guvern care să reprezinte voința cetățenilor români care își doresc modernizarea României și decizia mea de astăzi vreau să arate un lucru foarte clar: că nu mă cramponez de funcția de prim-ministru, că negocierile care vor urma trebuie să conducă la un guvern format din formațiunile politice de centru-dreapta, care susțin cu claritate orientarea euro-atlantică a României și care vor să utilizeze cu adevărat toate resursele pe care le avea România la dispoziție și, de asemenea, să fructifice oportunitățile pentru a putea să crească calitatea vieții pentru fiecare dintre cetățenii români”, a spus Ludovic Orban.

Ludovic Orban a menționat că își încheie mandatul de premier după un an și o lună în care România s-a confruntat cu o perioadă extrem de dificilă.

„Românii, alături de ceilalți cetățeni ai lumii, s-au confruntat cu o pandemie și cu o criză economică fără precedent. Am încercat să-mi fac datoria față de România și plec din funcția de premier cu conștiința datoriei împlinite. Tot ce a fost omenește posibil, atât eu, cât și colegii mei din echipa guvernamentală, am făcut. Am încercat să găsim răspunsurile potrivite la toate provocările cu care s-a confruntat România.

Pe 6 decembrie, românii care au participat la vot au decis componența viitorului Parlament Obiectivul pe care îl am este acela de a construi o majoritate parlamentară care să nu cuprindă PSD. Obiectivul perioadei care va urma este acela de a fi implicat în negocierile pentru formarea unui guvern care să ofere românilor garanția unei direcții corecte pentru România și garanția unei capacități de a utiliza toate resursele și toate oportunitățile pe care România le va avea la dispoziție în următorii patru ani”, a mai spus Orban.

Comments

Comments are closed.