Prefectul și președintele CJ Argeș, scandal pe numirea șefilor de la Spitalul Județean. Amenințări cu dosare

mai 22, 2020

Joi, președintele CJ Argeș Dan Manu (PSD) i-a demis pe Tiberiu Irimia (PNL) și Gheorghe Frătoiaca din funcțile de manager și, respectiv, director medical, la Spitalul Județean de Urgență Pitești. Cei doi au fost numiți interimar, prin ordinul ministrului Sănătății, Nelu Tătaru (PNL), la propunerea prefectului Emanuel Soare (PNL).
Prefectul a invocat deficiențele de management ale conducerii reinstalate acum de CJ Argeș. De precizat însă că Adriana Molfea obținuse postul de manager câștigând un concurs.
La rândul său, Dan Manu a decis schimbarea conducerii spitalului județean învocând „temeiul art. 3^1 din Hotărârea 5/2020 pentru încuviințarea stării de alertă”, se arată în comunicatul de presă transmis.

Soare: Președintele CJ Argeș a produs blocaje, neliniște și incertitudine în Spitalul Județean de Urgență Pitești
La scurt timp după schimbare, prefectul Emanuel Soare l-a acuzat pe Manu că a creat blocaje, neliniște și incertitudine în Spitalul Județean de Urgență Pitești prin graba cu care a acționat.
„Președintele Consiliului Județean Argeș s-a grăbit să înlocuiască managerii/ directorii interimari încă din data de 18 mai 2020, fără să aibă un cadru legal în acest sens și fără a ține cont de performanța managerială. Managerii și directorii au fost numiți în funcții prin ordin al ministrului Sănătății, în timpul stării de urgență, ordinul fiind prelungit și în perioada stării de alertă, pe 15 mai. Ei puteau fi înlocuiți abia în data de 20 mai, când a fost publicată în Monitorul Oficial hotărârea nr. 5, emisă de Parlamentul României, prin care autorităţile publice locale au preluat din nou atribuţia de numire, suspendare şi eliberare din funcţie a persoanelor care ocupă funcţii de conducere în unitățile sanitare din subordine. Prin graba nejustificată, decizia Consiliului Județean Argeș a creat, timp de câteva zile, blocaje, neliniște și incertitudine în Spitalul Județean de Urgență Pitești.
Atragem atenția că orice înlocuire trebuie să fie argumentată solid, în condițiile în care tocmai din cauza managementului defectuos s-au produs schimbările de manageri și directori, de la bun început. Amintim de focarele de infecție COVID de la Spitalul Județean de Urgență Pitești și de la Spitalul Municipal Câmpulung, un real pericol pentru sănătatea publică, care puteau fi evitate printr-un management eficient.
Motivul suspendării respectivilor manageri din funcție, în timpul stării de urgență, de către ministrul Sănătății, a fost “neîndeplinirea atribuțiilor de serviciu”, iar reconfirmarea lor în funcție acum, de către autoritățile locale, reprezintă un demers periculos pentru sistemul de sănătate argeșean și pentru argeșeni”, a transmis prefectul Emanuel Soare.

Manu, cu patalamaua de la ministerul Sănătății: Analizăm oportunitatea sesizării organelor în drept

Astăzi însă, Dan Manu i-a aplicat o lovitură dură prefectului, pentru că a prezentat un răspuns venit chiar de la ministerul Sănătății în care se arată că a avut dreptate și a avut acoperire legală la schimbarea conducerii spitalului județean.
Mai mult, președintele CJ Argeș susține că va analiza oportunitatea sesizării organelor în drept.
„Ministerul Sănătății a confirmat faptul că atribuțiile privind numirea de către președintele Consiliului Județean Argeș, Dan Manu, a managerilor de spitale începând cu data de 18 mai 2020 este perfect legală.
Ministerul Sănătății a răspuns solicitării Consiliului Județean Argeș privind atribuțiile de numire a managerilor de spitale aflate în subordine administrației județene. „Din analiza actelor normative cu putere de lege, respectiv OUG nr.70/2020 și Legea nr. 55/2020, începând cu data de 18.05.2020 Ministerul Sănătății nu mai deține atribuția de eliberare din funcție a persoanelor care ocupă funcții de conducere în cadrul unităților sanitare subordinate autorităților administrației publice locale” – se precizează în răspunsul Ministerului Sănătății.
Ca urmare a răspunsului primit de la Ministerul Sănătății, Consiliul Județean Argeș va analiza oportunitatea sesizării organelor în drept cu privire la faptele săvârșite de cei în cauză, având în vedere că în perioada 18-21 mai nu au fost respectate actele legislative în vigoare. Vă reamintim faptul că, în data de 18 mai 2020, președintele Dan Manu, în baza Legii nr. 55 din 15 mai 2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, a emis dispozițiile de numire în funcții de conducere la nivelul spitalelor, cu aplicabilitate din aceeași zi, contestate și discutate de cei în cauză”, transmite Dan Manu.

Comments

Comments are closed.