Premieră la Universitatea din Pitești: Congres Național de Istoria Presei la Pitești

sept. 20, 2020

Asociaţia Română de Istorie a Presei (ARIP), împreună cu Universitatea din Piteşti, au organizat, în premieră, în format online, al XIII-lea Congres Internaţional de Istorie a Presei, cel mai important eveniment ştiinţific dedicat mass-media din țara noastră. Cadre didactice, cercetători, specialiști din breaslă și personalități ale presei au putut participa sâmbătă la o reuniunea științifică, desfășurată pe trei secțiuni: Radiou românesc, Audiovizualul și Evoluția presei românești. lucrările Congresului s-au bucurat de susținerea autorităților argeșene, a Arhivelor Militare Române şi a Societății de Ştiinţe Istorice din România.
În deschiderea evenimentului au fost înmânate trei premii de suflet „Sever Cărpinișan”, „Maria Danilov” și diploma „Sergiu I. Nicolaescu”, în memoria celui care a întemeiat învățământul jurnalistic la Pitești după Revoluție, distincție care a ajuns la un fost absolvent al Upit, ziaristul muscelean Răzvan Bucșoiu. Momente de bucurie pentru lumea academică a adus și acordarea diplomei de onoare a ARIP, domnului prof. univ. dr. Laurențiu Șoitu, la împlinirea a 75 de ani, cuvântul de Laudatio , fiind realizat de conf. univ. dr. Răduţ Bîlbîie.
De asemenea, în prima parte a zilei a conferențiat academicianul Răzvan Teodorescu, care a transmis un mesaj aparte, ce a atins lumea presei, realitățile actuale, dar și ecourile timpului. Tema din acest an a Congresului a fost „Audiovizualul, o istorie recentă (1928-2020)”, iar comunicările vor fi reunite într-un volum ce va apărea anul viitor. Dacă vreți să aflați mai multe despre: Radio Vacanța, manipulare și propagandă, Legislația audiovizualului între 1948-1989, presa minorităților, memoria tiparului, cum să faci televiziune regională cu bani puțini, educația prin mass-media, presa pedagogică, rețele de transmisiuni, presa evereiască, acreditările pe timp de război, interdicțiile interbelice ori publicațiile Jandarmeriei, atunci nu trebuie să ratați această carte, tipărită chiar sub titlul: Audiovizualul, o istorie recentă.”
Conf. univ. dr. Delia Duminică, gazda evenimentului din partea Universității din Pitești, alături de conf. univ. dr. Răduț Bîlbîie și conf.univ.dr. Cătălin Negoiță din partea Asociaţiei Române de Istorie a Presei au reușit să organizeze un Congres inedit, prin intermediul platformelor online, dovedind că lumea științifică rămâne permanent conectată la evoluțiile tehnologiei și că spiritul academic răzbate dincolo de piedicile pandemiei, ajutând permanent societatea, educația și știința.
Consiliul ştiinţific al congresului este format din cunoscuți profesori de la universități din Galaţi, Cluj-Napoca, Bucureşti, Oradea, Iaşi, Moldova, Timişoara, Pitești, Constanţa, Craiova, Suceava, Cluj-Napoca.

Comments

Comments are closed.