Primii doi argeșeni vindecați de coronavirus, donează astăzi plasmă

mai 14, 2020
Imagine arhiva

Aparatul de plasmafereză de la Centrul de Transfuzie Sanguină din Pitești este pus la lucru, în mai puțin de două săptămâni de la instalarea sa, informează Prefectura Argeș.

Trei argeșeni au răspuns azi apelurilor făcute de autorități și au donat plasmă umană, care va fi folosită la tratarea pacienților COVID, cu ajutorul aparatului de plasmafereză de la Centrul de Transfuzie Sanguină Pitești.
Doi dintre ei erau programați, fiind declarați eligibili. Li s-a alăturat însă o doamnă asistent medical, din Pitești, care a venit pentru verificări. Ea a fost declarată eligibilă, a fost programată pe loc și i s-a recoltat plasmă.
Încă un argeșean, care nu a putut dona plasmă, a donat totuși sânge. Din acesta se va extrage plasma umană, folosită la tratamentul inovator al bolnavilor de coronavirus. Donatorii de azi sunt din Pitești și comuna Coșești.
Instituția Prefectului Argeș îi încurajează în continuare pe argeșenii vindecați de COVID să doneze plasmă, cu ajutorul aparatului de plasmafereză, instalat la Pitești în urmă cu două săptămâni.

Potrivit directorului Centrului de Transfuzie Sanguină Pitești, Monica Chiran, foarte mulți dintre cei 72 de argeșeni vindecați de COVID și-au arătat disponibilitatea de a dona plasmă. Aproximativ 30 dintre aceștia au fost însă excluși, fie din cauza vârstei, fie pentru că sufereau de alte afecțiuni. A fost găsit și un al treilea donator, care însă nu a avut venele potrivite pentru a dona plasmă. Totuși, acesta va dona sânge, din care se poate apoi separa plasma. Prin ordinul 654 al ministrului Sănătății se descrie metodologia corectă de recoltare și administrare a plasmei de la pacienții COVID vindecați de acest virus.

Comments

Comments are closed.