Campania internă din PNL a scos la iveală cum acționează partidele politice. Faptul că numirile politice, atât de ponegrate în discursurile politice și în campania electorală nu au încetat niciodată este o realitate cunoscută de toți. Pe de altă parte, noua majoritate a ajuns la putere vehiculând fix acest deziderat. Lupta pentru putere din PNL a arătat însă că românii au fost mințiți și că instituții ale statului sau companii unde statul este majoritar sunt folosite strict în interes personal sau de grup politic. De la scandalul din Inspectoratul Școlar Județean, la stenogramele din biroul lui Cătălin Drulă, sau pur și simplu declarațiile unor șefi de companii sau ale premierului și președintelui Camerei Deputaților (cei doi rivali pentru șefia PNL) toate par a fi autodenunțuri privind acest utilizarea banului public sau a posturilor de la stat strict în scopuri politice.
Deputaul Simona Bucura Oprescu susține că ”Actualii guvernanți și-au făcut un scop din a politiza instituțiile publice. Aceștia folosesc argumentul depolitizării instituțiilor publice, de fapt, pentru profunda politizare a acestora!
Au numit în #funcții prefecți cu carnet de #partid.
Este grav că numirile în multe alte instituții calcă în picioare principiile funcției publice!
Declarația fostului şef al Poştei Române, liberalul Horia Grigorescu, este năucitoare! Acesta a afirmat că, după un an și șase luni la conducerea Poștei Române, aceasta este ”o companie care gândeşte, vibrează şi respiră liberal”.
Printr-un comunicat de presă, PSD solicită intervenția urgentă a organelor de anchetă în urma autodenunțurilor publice exprimate de lideri ai PNL cu privire la politizarea grosolană a unor funcții din companiile sau instituțiile de stat, ce ar fi trebuit atribuite prin concurs și nu după afinitățile politice ale candidaților.
Potrivit unui comunicat PSD, campania internă pentru șefia PNL a scos la lumină faptul că liderii PNL și-au folosit în mod sistematic influența politică pentru a obține foloase necuvenite în favoarea unor membri sau apropiați ai PNL, ceea ce constituie o infracțiune de corupție, potrivit legii penale din România.
Din discursurile și declarațiile enunțate în lupta internă din partid PSD susține că rezultă în mod clar că au existat intervenții politice ale unor lideri PNL pentru numirea sau destituirea unor persoane din inspectoratele școlare sau companiile de stat, precum Poșta Română sau Transelectrica.
”Președintele Iohannis, care a girat guvernele de dreapta, și premierul Cîțu care conduce actualul Executiv sunt direct responsabili de politizarea deșănțată și generalizată care se desfășoară sub ochii lor.
Se confirmă, astfel, că Dreapta i-a mințit grosolan pe români cu promisiunile din Programul de guvernare, în care se anunța ritos „promovarea unui management performant, depolitizat și integru în companiile de stat”, „autonomia și depolitizarea școlii” sau „depolitizarea funcției publice și stabilirea clară a pozițiilor politice în structura administrativă”, se mai arată în comunicatul PSD.