Reacția managerului Horia Trăilă! Personalul medical de la spitalul Mioveni, gata să demisioneze după ce spitalul a fost declarat centru județean pentru pacienți cu COVID-19! Prefectul a intervenit

mart. 26, 2020

Personalul  medical de la Spitalul din Mioveni   după ce unitatea spitalicească a fost desemnată ca unitate spitalicească cu paturi SARS-CoV-2/COVID-19 și Covid-19 cu comorbidități, conform unei decizii a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență. Practic, medicii susțin că transformarea peste noapte a Spitalului din Mioveni în centrul județean pentru tratarea cazurilor cu coronavirus este imposibilă în condiții de siguranță pentru personalul medical și pentru pacienți. Ei au invocat și lipsa dotărilor dar și că din punct de vedere tehnic, din cauza sistemului de ventilație, virusul ar fi fost plimbat în tot spitalul.

Managerul spitalului medicul Horia Tărilă, a explicat, pentru Proarges.ro și Pro Media Tv, motivele pentru care oamenii nu sunt de acord cu decizia luată

Nu pot să infirm această informație, că avem colegi care vor să demisioneze.  Eu sunt obligat să asigur personalului mijloace de protecție, pe care nu le pot obține. Nu avem materiale, nu avem stoc, nu avem bani, pentru că acest spital a fost lăsat pe drojdie, ca să zic așa. Știți că spitalul este finanțat de Primărie, care știți la fel de bine că a primit parțial fonduri din cotele defalcate de la bugetul central de mai multe luni.

Nu avem personal. Suntem deschiși de trei luni. Au spus că aduc din alte spitale, foarte bine. Ideea de a aduce din restul județului personal medical și de a transorma acest spital orășenesc cu linii de gardă și pentru tratarea COVID-19 este un efort logistic greu de crezut să fie pus în practică și în condiții normale, nu mai vorbim acum, în două-trei zile cum se dorește.

În plus, așa cum știți, acest spital nu este proiectat ca spital de boli infecțioase. Nu cred că mai este vreun spital spital orășenesc în țară fără secție de boli infecțioase, căruia să i se aducă în cârcă tocmai boli infecțioase.

Am cerut informare și proiectantul ne-a atras atenția că presiunile pozitive ale fluxului de aer din acest spital nu pot fi decât parțial inversate. Noi nu avem geamuri care se deschid, avem aici un flux de aer continuu pozitiv. Filtrele de aer sunt pentru 0,13 microni, în timp ce particolele de virus au 0.02 microni! Asta înseamnă că aerul filtrat va fi infectat și circulat prin tot spitalul, care va fi așadar și el infectat, pentru că virusul va ajunge peste tot! Oamenii consideră că este sinucidere curată.

Noi nu fugim de la a trata pacienți cu COVID-19, înțelegem că trebuie tratați undeva, oamenii sunt dispuși să meargă și să ajute unde este nevoie. Dar spun că la Mioveni, la cum a fost conceput acest spital, din punct de vedere epidemiologic, este sinucidere curată!, a precizat pentru Proarges și Pro Media tv doctorul Horia Trăilă.

Situația rămasă în suspans. Se caută soluții

Conform unor surse, prefectul Emanuel Soare s-a deplasat la spitalul de la Mioveni și a discutat această problemă, fiind informat de situație. S-ar părea că în calcul sunt luate mai multe soluții, dar niciuna nu se prefigurează însă ca fiind salvatoare. Și, din cauza faptului că oamenii din sistemul medical și cei care sunt în conducerea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență nu au discutat înainte de a fi luate decizii, este posibil sa vină valul de argeșeni infectați cu COVID-19 fără să avem spitale dedicate unde să fie internați și tratați corespunzător, ajungându-se astfel la situații periculoase atât pentru pacienți, cât și pentru personalul medical și pacienții cu alte boli. Pe această temă însă, prefectul Emanuel Soare, la fel ca pentru multe alte subiecte, inclusiv pentru stocurile de materiale de protecție și medicamente din spitale, e tăcere maximă. 

O decizie cu privire la spitalul unde vor fi internați și tratați pacienții infectați cu COVID-19 va fi luată într-o viitoare ședință a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, deocamdată rămânând valabile deciziile luate în ședința de ieri.

Comments

Comments are closed.