Risc mare de avalanșă în munții Făgăraș!

ian. 30, 2021

Stratul de zapada masurat la statia meteo Balea Lac are 256 cm, astfel ca a fost stabilit riscul de avalanșă la gradul 5 (foarte mare) la altitudini de peste 1800 metri și 4 (mare) sub această altitudine, pe o scală 1-5.

Traseele montane din judeţul Argeş, care acced către creasta Făgărașului, precum și traseele de creastă ale Făgărașului, Iezerului, Pietrei Craiului și Leaotei sunt și vor rămâne închise până la sfârșitul iernii.

Potecile nu mai sunt vizibile, la fel ca și majoritatea semnelor de marcaj, abordarea, chiar si alpină, fiind in acest moment nerecomandata. Pe versanți, sunt zone întinse unde zăpada proaspătă se va depune in strat foarte mare peste stratul existent deja, înghețat, existând toate conditiile alunecării cu ușurință și apariția de avalanșe însemnate cantitativ. În urma viscolirii, se vor forma troiene de 100-150 centimetri de zăpadă fără coeziune.

Prognoza meteo pentru următoarele zile este bogată în ninsori, ceea ce va duce la menținerea gradului de risc. Vremea se va încălzi usor, astfel că se așteaptă apariția avalanșelor de dimensiuni mari, în special pe pantele cu orientare estică, deja încărcate cu plăci de vânt, iar după căderea întunericului, pe versanții nordici.

Sfatul Salvamont Argeş pentru cei care îşi vor petrece sejurul în munții Argeșului este să nu încerce să urce pe traseele închise şi să ceară informaţii salvatorilor montani din zonă sau la Dispeceratul Național Salvamont, formând 0SALVAMONT.

De asemenea, trebuie estimat timpul necesar efectuării excursiei în partea joasa a masivelor montane, în aşa fel încât să existe o marjă de siguranţă de o oră de lumină după terminarea acesteia, ținând cont că la ora 17:30 este deja întuneric, mai ales dacă vă aflați în pădure de conifere.

În afara echipamentului obligatoriu iarna (încălţăminte şi îmbrăcăminte adecvată, colţari, piolet etc.) trebuie să existe în permanenţă în rucsac o lanternă cu baterii proaspete pentru fiecare participant, evitând astfel situaţii neplăcute, iar telefonul trebuie păstrat în așa fel încât să aibă energie suficientă și la sfârșitul zilei, când apar, de obicei, situațiile de urgență.

Inclusiv în cazul excursiilor cu autoturismul, este indicat să aveţi încălţări şi îmbrăcăminte de iarnă, chiar și o lanternă, în cazul în care ați putea fi nevoiţi să vă deplasaţi pe jos. De asemenea, trebuie evitată cu desăvârșire parcarea sau chiar și numai oprirea autoturismelor la baza pantelor dezgolite, încărcate cu zăpadă, deoarece se semnaleaza des curgeri de zăpadă care ajung până pe carosabil.

În perioada de iarnă, care la altitudini mari durează până la sfârșitul lunii mai, este necesară o prudenţă mărită, pentru a evita situaţiile nedorite.

Comments

Comments are closed.