România SISTEAZĂ vaccinarea cu AstraZeneca, lotul care a cauzat probleme în Italia și Austria. Autoritățile spun că vaccinul cu probleme nu a fost folosit, dar sunt contrazise de românii vaccinați

mart. 11, 2021

Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) anunţă că peste 77.000 de doze de vaccin din lotul AstraZeneca din Italia au fost folosite deja în România, fiind rămase peste 4.200 de doze. „Ca măsură de extremă precauţie s-a hotărât carantinarea temporară a dozelor rămase până la finalizarea evaluării Agenţiei Europene a Medicamentului”, arată CNCAV.


Mai mulți români care s-au vaccinat la centre din Iași sau Suceava spun că au fost vaccinați cu ser de la AstraZeneca, din lotul ABV2856, lotul retras de Italia, din cauza efectelor adverse. Una dintre persoanele vaccinate a primit serul în 7 martie, în județul Suceava, alta, în județul Iași, de asemenea, în 7 martie. Ambele buletine au înscris, pe buletinul de vaccinare, numărul lotului, respectiv ABV2856.
Mai există, însă, un lot retras, cel despre care face referire Austria. Este vorba de ABV5300, potrivit EMA. Și acesta a fost retras după ce o persoană a raportat tromboză și a murit la 10 zile de la vaccinare. Alta a suferit un edem pulmonar după administrarea serului.

Agenţia italiană a medicamentului (AIFA) a anunţat joi că interzice folosirea unui lot de vaccin împotriva covid-19 AstraZeneca-Oxford, după ce a fost informată cu privire la efecte secundare grave, relatează Reuters.

Cu toate acestea, colonelul dr. Valeriu Gheorghiță a dat asigurări, miercuri, că lotul de vaccin retras din 9 țări europene nu a ajuns în România. Documentele prezentate de români contrazic, însă, spusele coordonatorului Comitetului Național de Vaccinare.

Ce spun autoritățile
Premierul Florin Cîțu a spus de două ori, într-o emisiune de la B1 TV, că lotul cu probleme semnalate de mai multe țări cu vaccinul AstraZeneca, nu a ajuns și în România. Totuși, Cîțu a anunțat că România oprește de la vaccinare cu doze de la AstraZeneca din primul lot primit, adică un rest de 3.000 de vaccinuri.
”Am vorbit și cu domnul Gheorghiță și cu domnul Baciu. În România nu există acel lot care a fost în cele 17 țări.. Există un lot, primul, pe care îl punem în carantină timp de o săptămână. Ca să nu existe o suspiciune, punem în carantină 3.000 de doze AstraZeneca. Nu e o recomandare a EMA, dar, ca să fim precauți, am luat o decizie pentru acele doze.”, a spus Cîțu.

Cu privire la lotul ABV 5300 de 1,6 milioane de doze de vaccin distribuite în 17 țări din Uniunea Europeană (Lituania, Estonia, Luxemburg, Letonia, Irlanda, Danemarca, Bulgaria, Austria, Grecia, Suedia,Olanda, Polonia, Spania, Franța, Islanda), pentru care anumite state au luat decizia de a suspenda temporar vaccinarea cu vaccinuri din lotul respectiv și pentru care Agenția Europeană a Medicamentului a demarat o investigație, menționăm că România nu a primit doze din acest lot.

În ceea ce privește lotul ABV 2856 pentru care Italia a decis suspendarea temporară a vaccinării cu vaccinul din lotul menționat, precizăm că România a recepționat prima tranșă de vaccin AZ de 81.600 doze în data de 07.02. ac. Începând cu data de 15.02 a.c., au fost utilizate 77.049 de doze, fiind distribuite în următoarele județe: Arad, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Caraș Severin, Cluj, Dolj, Galați, Gorj, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mehedinți, Neamț, Olt, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Timiș, Vâlcea și Vaslui. Celelate 4.257 se regăsesc în Centrele de vaccinare din județele Bacău, Bihor, Botoșani, Dolj, Gorj, Iași, Neamț, Suceava, Timiș, Vâlcea, Vaslui și 60 de doze la Centrul Regional de Depozitare Craiova.

În cursul acestei seri, a avut loc o ședință la care au participat reprezentanții CNCAV, INSP, MS, ANMDMR. Situația celor două loturi de vaccinuri a fost analizată și s-au decis, în unanimitate, următoarele aspecte:

  1. Ca măsură de extremă precauție s-a hotărât carantinarea temporară a dozelor rămase până la finalizarea evaluării Agenției Europene a Medicamentului;
  2. Se continuă vaccinarea cu toate celelalte vaccinuri de la compania farmaceutică AstraZeneca din celelalte loturi existente în momentul de față în România;
  3. Se înlocuiesc cele 4257 doze neutilizate existente în centrele de vaccinare, astfel încât procesul de imunizare să nu fie afectat.

Menționăm faptul că această decizie a fost luată ca o măsură de precauție extremă, fără să existe în acest moment în România niciun argument științific care să fi impus această hotărâre.
Reiterăm faptul că decizia de carantinare a lotului respectiv a fost luată exclusiv pe baza evenimentului raportat în Italia.

Astăzi, 11.03.2021, ca urmarea a analizei preliminare a cazurilor de evenimente tromboembolice raportate în Austria cu privire la lotul ABV 5300, EMA a transmis un comunicat oficial prin care anunță faptul că la acest moment nu există indicii care să ateste o legătură de cauzalitate între vaccin și evenimentele adverse raportate.”, se arată în documentul CNCAV.

Mai mulți români au spus că au fost primit vaccin din loturile cu probleme

Tot mai multe persoane care s-au vaccinat în județe din Suceava, Iași, Timiș și Botoșani au prezentat adeverințele care demonstrează că au fost vaccinați chiar cu ser din lotul incriminat în Italia.

Mai multe persoane din România au fost vaccinate cu ser AstraZeneca din lotul ABV2856, care a fost oprit de la utilizare în Italia, în urma unor efecte secundare grave.
Potrivit Biziday, numeroşi utilizatori ai aplicaţiei au sesizat faptul că au fost deja vaccinaţi anti-Covid cu lotul AstraZeneca suspendat în Italia şi în mai multe ţări europene – lotul ABV2856.
Astfel de sesizări au fost primite din judeţul Timiş.
Totodată, Ziarul de Iaşi a primit sesizări similare de la persoane vaccinate în judeţul Iaşi.

Mai mulți români, în special din zona Iașului și Sucevei, au reacționat, pe paginile de socializare, după ce Italia a anunțat că sistează vaccinarea cu AstraZeneca, în urma raportării efectelor adverse la un lot de vaccin, spunând că și ei au primit acest ser, majoritatea în 7 martie.

Danemarca, urmată de Norvegia, au anunţat joi suspendarea folosirii vaccinului împotriva covid-19 AstraZeneca-Oxford, în urma unor tulburări de coagulare a sângelui semnalate la persoane vaccinate cu acest vaccin. Un asemenea caz a fost semnalat pe teritoriul danez.

Comments

Comments are closed.