S-a stabilit. Cum vom primi Lumina Sfântă în noaptea Învierii. Cum primesc Paști și Lumină Sfântă bătrânii și cei aflați în carantină

apr. 14, 2020

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a adus precizări despre felul în care forțele MAI vor ajuta credincioșii pentru celebrarea sfintelor sărbători de Paști. Vineri și sâmbătă, între 07.00 și 17.00, credincioșii vor putea merge la biserică, unde se vor distribui, în locuri speciale amenajate, prescurile stropite cu agheasmă și vin. În declarația pe proprie răspundere, la locul deplasării se va face precizarea: ‘pentru ridicarea sfintelor Paști de la biserică’ și se va trece numele lăcașului de cult.

Prevederile acordului sunt următoarele:
-Pâinea binecuvântată, în formă de mici prescuri, stropită cu vin, numită Paști, sfințită în Joia Mare, va fi distribuită credincioșilor în zilele de vineri și sâmbătă, în intervalul orar 07.00-17.00 în toate parohiile din Patriarhia Română, în locurile special amenajate, în afara lăcașurilor de cult, de către personalul Bisericii și de către voluntari, cu respectarea măsurilor de protecție (mască sanitară, distanță socială de 2m, marcată în fața locului special amenajat).
-În declarația pe propria răspundere, la rubrica “Locul deplasării” credinciosul va face precizarea “Pentru ridicarea Sfintelor Paști de la Biserica (numele lăcașului de cult)” din zona de rezidență a persoanei respective.
-Reprezentanții MAI vor asigura ordinea publică pe toată perioada distribuiri Sfintelor Paști. Organizatorii vor asigura respectarea distanței sociale, având ca semn distinctiv o banderolă albă pe braț.
-Pentru credincioșii bolnavi sau peste 65 de ani, Paștile vor fi distribuite la domiciliu, de către voluntari, vineri și sâmbătă, sau în prima zi de paști (19 aprilie), începând cu ora 06.00, cu respectarea măsurilor de protecție.
-Distribuirea Sfintei Lumini se va face de către voluntarii parohiilor și de către echipajele de ordine publică și patrulele existente, sub coordonarea MAI, aflate în misiune sâmbătă, începând cu ora 20.00.
-Credincioşii vor putea ieşi în proximitatea casei, în afara curţii sau a imobilului în care locuiesc, respectând regulile de distanţare socială, astfel încât să fie evitată aglomeraţia şi formarea grupurilor mai mari de trei persoane. În acest sens, doi sau trei locatari dintr-o scară de bloc pot oferi Sfânta Lumină primită de la voluntari tuturor vecinilor.
-În zonele carantinate, Sfânta Lumină va fi dusă cu ajutorul personalului MAI, de la centrele episcopale la parohiile din împrejurimi. În noaptea de Înviere este permisă circulaţia tuturor preoţilor care distribuie Sfânta Lumină în casele credincioşilor, cât şi a voluntarilor care vor avea asupra lor cartea de identitate, ecusonul nominal din partea parohiei, mască şi mănuşi de protecţie.
-Echipajele din punctele fixe, precum cele de pe drumurile publice sau de la punctele de frontieră, vor oferi Sfânta Lumină persoanelor aflate în trafic sau celor care tranzitează frontiera.
-Cadrele existente sub coordonarea MAI, aflate în misiune în noaptea de Înviere, vor distribui Sfânta Lumină inclusiv spitalelor, centrelor sociale şi centrelor de carantină.

Comments

Comments are closed.