Școlile se închid în perioada 11-22 martie. Cursele regulate de transport persoane către și din Italia, suspendate

mart. 9, 2020

Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență (CNSSU) a luat decizia de ca toate școlile să fie închise timp de o săptămână, începând de miercuri, 11 martie până pe 22 martie, cu posibilitate de prelungire.

La clasa pregătitoare înscrierile, care se fac online, continuă, ministrul Educației afirmând că la nevoie calendarul poate fi prelungit. Părinții pot duce copiii la Afterschool. Guvernul ia în calcul și posibilitatea introducerii de cursuri online.

Ministrul Educației a mai subliniat că în învățământul universitar, ministerul a transmis o notă tuturor universităților prin care cere, având în vedere autonomia acestor unități de învățământ superior, să transmită o informare în cazul în care se decide suspendarea cursurilor.

De asemenea, cursele regulate de transport persoane către și din Italia sunt suspendate.

Ministrul Marcel Vela anunță măsurile suplimentare de combatere a noului coronavirus:

– Articolul 1. Se aprobă suspendarea cursurilor din toate unitățile din învățământul preuniversitar de la data de 11 martie până la data de 22 martie, cu posibilitatea de prelungire.

– Articolul 2. Se aprobă suspendarea transportul rutier de persoane, pentru toate cursele efectuate de operatorii de transport spre Italia și dintre Italia, până pe 22 martie.

– Operatorii care efectuează servicii regulate au obligația de a informa cetățenii faptul că vor intra în carantină sau autoizolare pe teritoriul României.

Articolul 3. Se aprobă suspendarea sau interzicerea de către operatorii feroviari de noi trenuri spre Italia și dinspre Italia spre România, începând din 12 martie până pe 30 martie.

Articolul 4. Se aprobă sistarea programelor de studii privind schimbul de experiență, cu unități de învățământ din Italia, până la data de 22 martie.

Articolul 6. Se aprobă instituirea obligației pentru unitățile de alimentație publică de a lua măsuri în privința: dezinfecția frecvente a suprafețelor expuse (ex. cărucioare, coșuri de cumpărături, clanțe de la uși, butoane de la lifturi etc.), în special în zona caselor de marcat, cât și instituirea de măsuri pentru evitarea aglomerației, în special în zona caselor de marcat.

Articolul 7. Se aprobă desfășurarea reuniunilor de sub 200 de persoane fără avizul DSP.

– Articolul 8. Se aprobă transmiterea unei circulare către instituțiile publice și private în vederea analizării posibilității desfășurării muncii la domiciliu pentru o parte din personal.

Autoritățile au confirmat apariția a două noi cazuri de coronavirus pe teritoriul României. Este vorba de o femeie de 73 de ani din Buzău și un bărbat de 60 de ani din București. Numărul pacienților români infectați cu coronavirus a ajuns la 17.

Comments

Comments are closed.