Se reiau cursurile. În ce condiții școlile vor fi din nou închise

feb. 2, 2021

Școlile se redeschid din 8 februarie, a anunțat marți după-amiază președintele Klaus Iohannis, după o întâlnire cu premierul, cu miniștrii responsabili din guvern, dar și cu factori de decizie din domeniul sanitar. Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, vine marți seară la Tema Zilei, în Telejurnal, pe TVR 1, cu detalii despre implicațiile acestei decizii.

În cazul în care o localitate trece dintr-un scenariu în altul, această situație va fi evaluată săptămânal, astfel încât fiecare director să știe ce va urma. Pe site-ul Ministerului Educației va fi un link către situația privind rata de infectare pe ultimele 14 zile.

Dacă o localitate aflată în scenariul verde urmează să fie cuprinsă în scenariul galben, nu va mai funcționa învățământul gimnazial fără anul terminal și învățământul liceal fără anul terminal.

Mâine seară va exista ordinul comun care va preciza foarte clar ce reguli trebuie să se respecte, în cazul în care unii elevi vor fi depistați cu SARS-CoV-2.

Dacă doi elevi în aceeași clasă sunt depistați pozitiv, activitatea în acea clasă se suspendă 14 zile. Dacă sunt mai multe clase în care se depistează cazuri, se suspendă activitatea întregii școli.

Dacă mai mult de două cadre didactice sunt depistate pozitiv, se va suspenda activitatea întregii școli.

Sunt 5 situații care se constituie excepții de la ce s-a anunțat astăzi.

  • elevii au contraindicaţii medicale pentru prezenţă fizică/au vulnerabilităţi şi prezintă certificat medical;
  • elevii au aparţinători în familie care au vulnerabilităţi medicale, certificate ca atare;
  • elevii prezintă simptome; recomandarea fermă a Ministerului Sănătăţii, dar şi a Ministerului Educaţiei este să rămână acasă;
  • profesorii prezintă vulnerabilităţi cronice, certificate de medic de medicina muncii;
  • profesorii prezintă simptome specifice.

De luni, din prima zi a celui de-al doilea semestru, în localitățile din scenariul verde, toți copiii merg fizic la școală. În scenariul galben, copiii de grădiniță merg fizic, clasele I – IV merg la școală, la fel și copiii din anii terminali – clasele a VIII-a și a XII-a. În scenariul roșu merg fizic doar copiii de grădiniță și elevii din clasele I – IV. Ceilalți fac școală online. În localitățile aflate în carantină, toți elevii stau acasă.

Comments

Comments are closed.