Secretarul General Darius Vodă, la reuniunea informală a Consiliului Afaceri Externe – Comerț, organizată de Președinția franceză a Consiliului UE la Marseille

feb. 14, 2022

Reuniunea informală a Consiliului Afaceri Externe în format Comerț, organizată de Preşedinția franceză a Consiliului Uniunii Europene, a avut loc la data de 14 februarie a.c., la Marseille, Franța. La eveniment au participat miniştrii responsabili pentru comerț din statele membre ale UE și vicepreşedintele executiv al Comisiei Europene și comisar pentru comerț, Valdis Dombrovskis. România a fost reprezentată de către Secretarul General din cadrul Ministerului Antreprenoriatului și Turismului (MAT), Darius Vodă.
Reprezentanții statelor membre UE au avut oportunitatea unui schimb de opinii informal cu Ngozi Okonjo-Iweala, Directorul General al Organizației Mondiale a Comerțului, și cu președintele Comisiei pentru Comerț Internațional din Parlamentul European, Bernd Lange.
Agenda discuțiilor a vizat prioritățile Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) în contextul celei de-a 12a Conferințe Ministeriale, relațiile comerciale dintre UE și SUA, respectiv relațiile comerciale și de investiții dintre UE și Africa.
În contextul ultimelor evoluții din sfera comerțului internațional şi a semnificației parteneriatului transatlantic, Secretarul General al MAT a subliniat în intervenția sa importanța extinderii cooperării bilaterale UE – SUA și a construirii unei agende pozitive transatlantice în domeniul comerțului, cu accent pe soluționarea iritanților comerciali, cooperarea privind reforma OMC, respectiv continuarea și intensificarea cooperării în cadrul Consiliului UE-SUA pentru Comerț și Tehnologie.
De asemenea, având în vedere organizarea celui de-al VI-lea Summit Uniunea Europeană – Uniunea Africană (17-18 februarie 2022), reprezentantul României a exprimat susținere pentru dezvoltarea și aprofundarea cadrului relațiilor comerciale dintre UE și Africa, prin implementarea de noi acorduri de parteneriat economic, aprofundarea acordurilor comerciale și economice în vigoare, precum și negocierea unor acorduri privind facilitarea investițiilor sustenabile.
În încheierea reuniunii, miniștrii comerțului din statele membre UE au discutat aspecte privind dosarele legislative de politică comercială aflate în diferite stadii de negociere.

Comments

Comments are closed.

PromediaTV online