Simona Bucura Oprescu: Autoritățile locale vor beneficia de mai mulți bani din redevențe!

ian. 14, 2022

Deputatul PSD Simona Bucura Oprescu a anunțat că Guvernul a adoptat o hotărâre care reglementează metodologia prin care primăriile și Consiliile Județene pe raza cărora se află terenuri agricole și/sau exploatații miniere de suprafață date în #concesiune de către administrația centrală vor beneficia de noile prevederi ale Codului Administrativ și ale Legii Minelor, potrivit cărora trebuie să le revină cumulat 80% din redevențele plătite la bugetul central de stat de către companiile care dețin aceste concesiuni.

➡️Actul normativ prevede că distribuirea banilor de la centru către bugetele locale va începe în septembrie, suma transferată în 2022 fiind estimată la peste 1,2 miliarde lei.

➡️Autoritățile locale vor primi bani și din urmă, de la data intrării în vigoare a modificărilor la Codul Administrativ și Legea Minelor care le-au conferit dreptul la o parte din redevențe – pentru perioada 2019-2021 (pentru redevențele agricole), respectiv 2020-2021 (pentru cele miniere).

ℹ️Potrivit legislației primare în vigoare, câte 40% din redevențele rezultate din concesionarea de către stat a exploatațiilor agricole trebuie să meargă la bugetele județelor, respectiv ale localităților pe teritoriile cărora sunt localizate exploatațiile, iar 20% la bugetul central de stat. În cazul exploatărilor miniere de suprafață, împărțirea redevențelor trebuie făcută astfel: 35% la bugetele județene, 45% la bugetele locale și 20% la bugetul de stat.

Comments

Comments are closed.

PromediaTV online