Simona Bucura Oprescu, concluzie după analiza lui Adrian Câciu: Cu ajutorul guvernului, populația a pierdut iar câteva companii gigant au câștigat

iul. 29, 2021

Deputatul Simona Bucura Oprescu a prezentat o analiză realizată de economistul Adrian Câciu care arată că, de pe urma modelului de liberalizare a pieței de energie adoptat de guvernul PNL – USR, mediul economic din țară și românii au avu de suferit în timp ce profitul s-a dus în conturile a doar câteva companii private.

„Într-o analiză pe care a postat-o pe pagina sa de Facebook, reputatul economist Adrian #Câciu arată cum #Guvernul liberal a facilitat cu bună știință creșterea tarifelor din sectorul energetic, astfel încât firmele de profil au avut de câștigat, în vreme ce populația este nevoită să suporte #facturi tot mai mari.
În analiza pe care vă invit să o lecturați mai jos, Adrian Câciu numește această situație „Înșelătoria anului”:”Înșelătoria anului. Guvernul nu crește taxele. Nici nu e nevoie.A crescut baza de impozitare cu 20%.Adică a lăsat șmecherii din energie să ridice prețurile la cer.
Pe cale de consecintă, Guvernul a încasat accize mai mari în volum, TVA mai mult în volum, impozit pe profit mai mult în volum.Cam 1,3% din PIB (în jur de 15 miliarde) a strâns Guvernul din această șmecherie cu iz liberal.Inflația urcă la cote alarmante (posibil să ajungă 6% la final de an, pe noile coordonate anunțate de cei din energie).Care este efectul?Sărăcirea pronunțată a populației, dar și a marii majorități a companiilor, cu exceptia celor din energie.Să nu uităm că totul este premeditat:
1. Guvernul a anulat taxa pe energie de 2%.
2. Guvernul a amânat taxe celor din energie, deși aceștia nu au avut probleme de restricții sau de profit pe perioada pandemiei. Din contră, profitul realizat este de câteva miliarde lei. În timp ce România făcea datorii de contravaloarea taxelor amânate, datorii care vor fi platite tot de popor (jefuiți de două ori).
3. Guvernul a liberalizat piața energiei în context de explozie a prețurilor spot, fără a obliga furnizorii să achiziționeze energie la volume anuale (adică la prețuri mai mici cu 30%) și mai ales fără a reglementa consumatorul vulnerabil (IMM-uri și populație).
Mai mult decât atât, Guvernul a amânat orice compensare pentru finalul anului viitor.Ce este asta? Șmecherie pe față! Câștigă maxim 20 de companii din piață pe seama a 19 milioane de persoane și a 700 mii de companii.”, a postat, pe pagina sa de Facebook, deputatul de Argeș.

Comments

Comments are closed.