Anul trecut, Klaus Iohannis și Ludovic Orban, liderul PNL și, pe atunci, premier, se lăudau că au negociat la Bruxelles și România va primi 80 de miliarde de euro. Încă de la acea dată, PSD a cerut ca proiectul Planului Național de Reziliență și Redresare să fie dezbătut în Parlament. Au trecut lunile și promisiunile făcute în campania electorală s-au dovedit a fi, încă o dată, doar promisiuni. Guvernul PNL-USR a ținut să își asume exclusiv elaborarea acestui proiect. Numai că documentul trimis de guvernul condus acum de Florin Cîțu a returnat de la Bruxelles pentru că a fost conceput eronat, fapt subliniat și de deputatul Simona Bucura Oprescu, care mai atrage atenția că noua formulă a proiectului cuprinde investiții de doar 30 de miliarde de euro, și nu 80 de miliarde de euro, așa cum se lăudau Iohannis și ai lui.
„Din cauza intereselor de partid ale celor din actuala coaliție de guvernare, #România înregistrează eșec după eșec în ceea ce privește Planul Național de Reziliență și Redresare (#PNRR).
Fiecare zi pierdută costă enorm! Și nu este vorba doar despre miliarde de euro, ci și de ratarea unei oportunități de #dezvoltare a României.
Guvernul Cîțu a făcut un PNRR care nu corespunde nevoilor reale ale României și nici cerințelor UE.
Într-o nouă tentativă de refacere a PNRR, Guvernul Cîțu a redus solicitările de finanțare la 29 miliarde de euro, deși suma anunțată inițial a fost de aproximativ 80 de miliarde de euro.
PSD cere Guvernului să renunțe la atitudinea arogantă și autosuficientă pe care a manifestat-o în legătură cu PNRR până în prezent și să accepte dialogul și colaborarea cu toate forțele care pot contribui la realizarea acestui proiect național.
PSD solicită ca în Parlament să fie organizată o dezbatere privind PNRR la care să participe reprezentanții Guvernului, parlamentarii, experții tuturor partidelor parlamentare, asociațiile administrațiilor locale, reprezentanții patronatelor și sindicatelor, ONG-uri, dar și specialiști din mediul economic și academic.
O largă consultare privind PNRR este necesară, astfel încât acesta să răspundă cerințelor reale de dezvoltare ale României și să nu mai fie respins de către Bruxelles!”, a arătat Simona Bucura Oprescu.