Simona Bucura Oprescu: În loc să sprijine fermierii români, guvernul taie din banii pentru sprijinirea lor

feb. 3, 2021

Bugetul Ministerului Agriculturii va fi mai mic în acest an cu 10% față de 2020, arată schița de proiect!, susține deputatul PSD Simona Bucura Oprescu care acuză faptul că în proiectul de buget al PNL și USR, ministerul agriculturii va beneficia de mai puține fonduri, ceea ce înseamnă și că producătorii români vor primi mai puține subvenții. Deputatul social-democrat arată că, în timp ce toate țările din UE pun accent pe partea de agricultură pentru a evita o criză alimentară, guvernul de dreapta preferă să renunțe la un miliard de lei din programele de sprijin pentru producători, care devin astfel și mai vulnerabili în fața competitorilor din UE și din afara spațiului european, iar românii vor consuma tot mai multe alimente produse în alte țări.
„PSD a militat tot timpul pentru susținerea producătorilor autohtoni și a acționat ca atare când a fost la guvernare, acest lucru făcând din #România unul dintre principalii producători agricoli ai Europei.
Însă Guvernele de dreapta de după 2019 par să nu înțeleagă importanța strategică a sectorului agricol, mai ales în contextul pandemiei.
Conform schiței inițiale, bugetul Ministerului Agriculturii va mai mic în acest an cu 10% față de 2020! Un miliard de lei se “evaporă” în acest fel din programele de sprijin pentru #producători.
Iar sumele pentru eventualele despăgubiri de secetă pentru culturile de primăvară aferente anului 2020 nu sunt nici măcar luate în calcul!
Mare parte din reduceri va fi realizată prin anularea programului de susținere a culturilor de tomate, a celui de dezvoltare a Casei de Comerț Unirea și a programului de dezvoltare a zonei montane, inclusiv programul subvențiilor pentru lână.
Eliminarea programelor de sprijin pentru producătorii autohtoni reprezintă un pericol la siguranța alimentară a României! Sau, poate, tocmai acesta este interesul celor aflați acum la putere: să cumpărăm cât mai puține produse fabricate în România?”, a arătat Simona Bucura Oprescu.

Comments

Comments are closed.