Start-up Nation: bani pentru mai puține firme și condiții de eligibilitate modificate. Beneficiarii, obligați să co-finanțeze proiectul

feb. 4, 2020

Guvernul pregătește o nouă schimbare pentru programul național Start-up Nation. Banii vor merge, mai degrabă, spre afaceri inovative, IT sau cercetare, decât spre restaurante, cafenele sau saloane de înfrumuseţare. În plus, antreprenorul va trebui să pună o parte din propriii bani în proiect.

Programul prin care un antreprenor poate obține 200 de mii de lei de la stat pentru o afacere nouă este finanțat de 3 ani, dar Guvernul vrea să schimbe unele condiții. Și asta pentru că unii beneficiari au luat banii apoi au scos proiectele la vânzare.

Pe lista de modificări sunt obligația beneficiarului de a co-finanța proiectul, puncte mai multe pentru românii din diaspora și cursuri de antreprenoriat pentru cei fără studii în domeniu.

Anul trecut au fost bani pentru 10 mii de firme, iar cereri au fost de trei ori mai multe. Șeful guvernului spune însă că banii au fost irosiți.

Unii economiști spun că, și îmbunătățit, programul va continua să fie o modalitate prin care statul direcționează bani publici în buzunare private, în dezavantajul celor care și-au construit singuri afacerile.

Anul acesta, 5 mii de firme pot fi pornite cu bani alocați din buget: 1 miliard de lei, jumătate față de anul trecut.

Sursa: ȘtirileTVR

Comments

Comments are closed.