Studiu: Multe persoane care au trecut prin COVID au leziuni ascunse, care nu pot fi depistate la radiografie sau la CT

feb. 1, 2022

Un studiu realizat în Marea Britanie arată că unii dintre pacienții care se resimt și la luni de zile după vindecarea de COVID au sechele pulmonare ascunse, ce nu pot fi depistate la radiografie sau la CT. Au putut fi localizate folosind o nouă metodă de scanare cu gaz xenon.

Sunt persoane care deși au avut o formă medie sau ușoară de COVID, nu au fost în spital, dar au probleme chiar la multe luni de la vindecare, respiră greu, obosesc repede și inexplicabil. La investigațiile medicale obișnuite – radiografii pulmonare și CT- uri – nu s-a depistat nimic anormal, ci doar la scanarea cu xenon.

Prof. Fergus Gleeson, Universitatea Oxford: „Sunt pacienţi care au CT absolut normal, dar i-am investigat cu gaz xenon. Xenonul se comportă la fel ca oxigenul. Vedeţi, intră în plămâni, în fluxul sangvin. În zonele închise la culoare, xenonul, ca și oxigenul, nu poate intra.”

Sunt anomalii microscopice care, spun cercetătorii, pot fi observate și la foști pacienți care nu au simptome de COVID prelungit. De aceea, în viitoarele studii britanice, vor fi incluse și persoane care au trecut ușor peste boală și care nu au, aparent, niciun fel de leziuni.

Comments

Comments are closed.