Summit-ul pentru bugetul viitor al UE, un eșec. Premierul italian: Italia, România şi Portugalia au sarcina de a formula o propunere privind bugetul UE

feb. 22, 2020

Summitul UE dedicat obţinerii unui acord privind cadrul financiar multianual pentru perioada 2021-2027 s-a încheiat abrupt vineri seară, după ce liderii statelor membre nu au reuşit să ajungă la o înţelegere, informează DPA, citată de Agerpres.

‘Summitul s-a încheiat’, a postat pe Twitter Barend Leyts, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Consiliului European, Charles Michel.

Italia, România şi Portugalia au primit sarcina de a elabora o propunere pentru viitoarele negocieri pe tema bugetului multianual al Uniunii Europene, a declarat premierul italian, Giuseppe Conte, după summitul de la Bruxelles, care s-a încheiat fără acord, informează RAI News şi Agenzia Nova. „Astăzi decidem care sunt politicile europene pentru următorii şapte ani. Este clar că, dacă vrem o Europă mai ambiţioasă, mai ecologică, mai digitală, cu mai multe investiţii, cu o creştere economică mai mare, cu un grad mai mare de ocupare profesională, dacă vrem o Europă care să ofere subvenţiile necesare pentru activităţile agricole aflate în dificultate, dacă vrem o Europă care să ofere posibilitatea de diminuare a discrepanţelor dintre zonele mai avansate şi cele rămase mai în urmă, (…) atunci înseamnă că trebuie să oferim instrumentele financiare adecvate şi corelate cu obiectivele pe care le urmărim. În acest context, nu am ajuns la un acord. Pentru că nu acceptăm o Europă care să renunţe la ambiţia de a continua politicile anunţate”, a declarat Giuseppe Conte, potrivit Mediafax.ro.

„Italia a primit mandatul, împreună cu România şi Portugalia, de a elabora o contrapropunere în conformitate cu acest plan ambiţios. Este mult de lucru şi vom începe deja în următoarele zile să elaborăm o contrapropunere, pentru o Europă mai ambiţioasă. Perspectiva este de a aplica riguros criteriul solidarităţii, pe care Italia îl aplică la nivel extins. Este mult de lucru, se pot afirma aceste principii cu instrumente financiare adecvate”, a precizat Giuseppe Conte.

Cei 27 de şefi de stat şi de guvern au petrecut două zile într-o încleştare privind bugetul UE pe 2021-2027, fiind evidentă o diviziune profundă între statele net contributoare şi cele care au dorit menţinerea nivelului cheltuielilor.

Preşedintele Consiliului European a declarat, vineri seară, că ‘nu a fost posibil să ajungem la un acord’ privind viitorul buget al UE pe termen lung, în pofida a peste 27 de ore de discuţii.

În special în lumina ‘găurii’ lăsate de Brexit în buget, negocierile au fost ‘foarte, foarte dificile’, a spus Charles Michel.

Este prea devreme pentru a spune când va avea loc un nou summit, le-a declarat el jurnaliştilor la Bruxelles. ‘Totul este negociabil’, a precizat el.  A existat o oarecare convergenţă în timpul summitului, a precizat Michel, în chestiuni precum fondurile de coeziune, cultură şi cheltuielile pentru securitate.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a mulţumit lui Charles Michel pentru eforturile depuse. ‘Asta este democraţia. Avem 27 de state membre cu 27 de interese diferite’, a spus ea.

Comments

Comments are closed.