Testarea personalului și a persoanelor din centrele de bătrâni din Argeș, subiect de presă centrală după bâlbâielile prefecturii

apr. 28, 2020

Încă un subiect de presă la nivel național leagă COVID-19 de județul Argeș. Cotidianul Libertatea scrie că Prefectura Argeș a emis vineri, 24 aprilie, un comunicat în care anunța că urmează să testeze pentru COVID-19 pacienții și personalul din căminele de bătrâni și din centrele de dializă din județ, dar că “în căminele de bătrâni private, acțiunea de testare se va face contra cost”. La solicitarea Libertatea de a motiva această decizie, prefectura a răspuns cu “nu decontează CAS”, apoi s-a răzgândit și a comunicat că “vom acoperi toate centrele, de stat sau private”.
Inițial, prefectura Argeș a răspuns „Referitor la testarea vârstnicilor și personalului din căminele de bătrâni private, testarea COVID-19 se poate realiza doar contra cost din cauza faptului că CNAS nu poate acoperi costul lor”.
După doar o oră, prefectura susține însă că testările nu vor fi plătite: „Vor fi testați toți angajații din căminele de bătrâni din județ, fie ele de stat sau private. Bătrânii nu pot să iasă din cămin, motiv pentru care vor fi testați doar cei care prezintă simptome, conform metodologiei. Deocamdată, în Argeș nu au fost cazuri de îmbolnăviri cu virusul COVID-19 în căminele de bătrâni”, iar în comunicat se stipulează că “Începând cu data de 24 aprilie, în cadrul Unităților de Asistență Medico Socială și a Centrelor de Îngrijire a Persoanelor Vârstnice din Argeș, DSP a efectuat 180 de teste pentru depistarea infectărilor cu virusul COVID-19 în rândul personalului de îngrijiri. Acțiunea va continua până la acoperirea integrală a tuturor centrelor, de stat sau private, de pe raza județului Argeș. Menționăm că testările se realizează prin programele naționale de sănătate, cu ajutorul furnizorilor de servicii de sănătate agreați. Testările sunt decontate prin programele de sănătate. Având în vedere că vârstnicii instituționalizați în aceste unități nu au acces în exteriorul centrelor și nu intră în contact cu persoane din exterior, testele se adresează cu precădere personalului de îngrijire care deservește unitățile și centrele respective”.
Mai trebuie menționat că personalul care intră în tură este testat abia a doua zi, ceea ce înseamnă că deja a intrat în contact cu seniorii, considerați cei mai vulnerabili la expunerea COVID-19. În continuare, se așteaptă un nou răspuns de la prefectul de Argeș.

Comments

Comments are closed.