Valeriu Gheorghiță: Din peste 2.060 de persoane vaccinate s-a înregistrat o singură reacție adversă alergică minoră

dec. 29, 2020

Valeriu Gheorghiță a precizat că din peste 2.060 de persoane vaccinate împotriva COVID-19 s-a înregistrat o singură reacție adversă minoră, de tip alergic, care nu a necesitat tratament medical deosebit, iar evoluția este foarte bună în momentul de față.

Referitor la eventuale reacții adverse în rândul pacienților vaccinați împotriva COVID-19, Valeriu Gheorghiță a afirmat: „Din peste 2.060 de persoane vaccinate s-a înregistrat o singură reacție adversă minoră, de tip alergic, care nu a necesitat un tratament medical deosebit. Evoluția este foarte bună în momentul de față”.

Întrebat când vor avea pacienții acces la platforma de înscriere pentru dozele de vaccin, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare a răspuns: „Platforma va fi activată, modulul pentru etapele a II-a și a III-a va fi activat etapizat. Probabil că pentru etapa a II-a deja va fi disponibil către a doua parte a lunii ianuarie și pentru etapa a III-a probabil că undeva în perioada lunii martie”.
Oficialul a subliniat că autoritile doresc ca deschiderea modulului de programare să se facă în sincron cu disponibilitatea vaccinurilor.

„Ni se pare incorect să îi dai voie unei persoane să se programeze și ulterior să îi spui că nu ai vaccin pentru a i se administra. Din acest punct de vedere, acesta este motivul pentru ca s-a deschis primul modul, pentru personalul din sistemul medical și social, pentru că aici avem certitudinea clară că vom avea vaccinuri prin care putem acoperi și prima doză, și rapelul. Cu siguranță, vom avea vaccinuri disponibile și pentru etapa a II-a, și pentru etapa a III-a, dar este bine să așteptăm etapă cu etapă și să nu luăm decizii pripite, tocmai pentru a crea până la urmă, așa cum am mai spus și cu alte ocazii, un mediu favorabil și un climat de normalitate în ceea ce privește vaccinarea”, a mai spus Valeriu Gheorghiță.

România primește marți 140.400 de doze din vaccinul anti-COVID-19 produs de Pfizer și BioNTech. Valeriu Gheorghiță a precizat, pentru B1 TV, că acest transport reprezintă ultima tranșă primită în acest an și că următoarea ar trebui să vină în prima săptămână din ianuarie.

Comments

Comments are closed.