Video! Argeș: Presiunea COVID pe ATI și autoritățile care fac planuri pe genunchi. Copiii care trebuie operați urgent vor fi preluați de Județean de la Pediatrie!

dec. 9, 2020

Prefectul Emanuel Soare a afirmat că a purtat din nou discuții cu cei din conducerea Spitalului Județean Argeș care și-au arătat disponibilitatea de a prelua cazurile chirugicale grave de la Spitalul de Pediatrie.
Probabil că vă imaginați că mai normal era ca un medic anestezist să vină la Pediatrie, pentru aceste intervenții, însă s-a ajuns la o situație absurdă în care pacientul – copil va fi transportat împreună cu medicul de la Pediatrie la Județean. Iar medicul de la Pediatrie face operația, împreună cu anestezistul de la Județean. Ulterior, pacientul, dacă este nevoie, stă internat post-operatiu la Terapie Intensivă la Județean până poate fi mutat din nou la Pediatrie, pentru recuperare. Exact, la Județean are loc doar operația, însă toți actorii cu pacientul inclusiv se duc după medicul anestezist.
Motivul? Nu s-a găsit niciun anestezist care să poată asigura garda, nici măcar de la domiciliu (adică să fie chemat doar în cazuri de urgență) pentru Pediatrie.

Sigur, este o situație excepțională, datorată numărului mic de anesteziști, de suprasaturarea secțiilor ATI și a personalului medical din cauza COVID, dar o situație excepțională este și aceea în care poate apărea un caz în care este nevoie de o operație de urgență.

Practic, la Spitalul de Pediatrie a rămas un singur medic anestezist, după ce un altul a ieșit la pensie, iar doctorul Constantin Păun cu care spitalul colabora a făcut COVID, fiind în izolare acasă. Așa se face că practic, se lucrează acum la un protocol astfel încât cazurile foarte grave, care nu pot fi pregătite să ajungă spre spitalele din București, să fie preluate spre operație la Spitalul Județean.
Prefectul a arătat că la Spitalul Județean secția de Terapie Intensivă pe zona non-covid ar putea permite și găzduirea post-operatorie a unui pacient minor dacă va apărea un astfel de caz. De subliniat că, aceste cazuri de urgențe majore apar destul de rar, autoritățile încercând totuși să se asigure că, dacă totuși va apărea un astfel de caz, să poată interveni eficient pentru a salva viața copiilor, fiind vorba de o soluție de compromis temporară.

Comments

Comments are closed.