Video! Argeșul, record absolut la infectări! Restricții și măsuri de ultimă oră anunțate de prefect. De astăzi încep controale și amenzi!

nov. 2, 2020

27 de localități din Argeș sunt cu restricții. 21 dintre ele au intrat sub zona restricțiilor începând de astăzi, zi în care județul nostru a înregistrat un record absolut al infecțiilor în 24 de ore: 176 de cazuri. Municipiul Pitești este al doilea ca incidență, după Moșoaia, dar vizate sunt și orașele Ștefănești, Topoloveni și Curtea de Argeș.

În ședința de astăzi a CJSU, s-a luat msăura suplimentării numărului de autobuze, programul școlar va fi decalat, iar prefectul a anunțat că s-a terminat perioada de informare și de acum vor începe controale la sânge și amenzi, având în vedere că în spațiile publice se continuă evenimentele private. Promedia TV a transmis în direct declarațiile prefectului Soare.

persoane aflate în carantină instituționalizată: 1;
-persoane ieșite din carantină instituționalizată: 1493;
-persoane aflate în izolare/carantină (anchetă epidemiologică): 1965, dintre care 808 în carantină la domiciliu și 1107 în izolare;
-persoane ieșite din izolare/carantină (anchetă epidemiologică): 13767;
-persoane internate în spital: 433 (ieri 393);
-persoane internate la ATI: 29 (ieri 27);
-persoane vindecate: 5861 (ieri 5823);
-persoane diagnosticate pozitiv: 7237 (ieri 7061);
-cazuri nou confirmate, în ultimele 24 de ore: 176 (ieri 129);
-număr teste efectuate în spitalele publice: 51627 (dintre care 205 în ultimele 24 de ore și 412 de la ultima raportare);
-persoane decedate de la începutul pandemiei: 271 (ieri 269).

Deces 270: Femeie, 84 de ani, cu comorbidități: HTA, fibrilație atrială, diabet zaharat, insuficiență cardiacă;

Deces 271: Femeie, 83ani cu comorbidități: HTA, diabet zaharat.

„Având în vedere că în ultima perioadă numărul cazurilor a crescut şi, din păcate, astăzi este un record absolut cu 176 de cazuri, în şedinţa de CJSU s-a decis ca în alte 21 de localităţi să fie introduse restricţii suplimentare. În total sunt 27 de municipii, oraşe şi comune pentru care s-au decis restricţii. În ordinea descrescătoare a indicelui de infectare acestea sunt Moşoaia, Piteşti, Domneşti, Oarja, Teiu, Sălătrucu, Bascov, Ştefăneşti, Vultureşti, Budeasa, Topoloveni, Bradu, Albeştii de Argeş, Cicăneşti, Izvoru, Mărăcineni, Băbana, Brăduleţ, Rucăr, Valea Danului, Leordeni, Bârla, Curtea de Argeş, Recea, Schitu Goleşti, Călineşti şi Băiculeşti. Măsurile vor intra în vigoare începând cu ora zero a nopţii de luni spre marţi şi sunt valabile 14 zile. De reţinut că nu avem nicio localitate care să depăşească indicele de 3 la mie. Operatorii economici vor putea să îşi desfăşoare activitatea fără a depăşi capacitatea de 30% şi să respecte programul de funcţionare de la ora 6 la 23. Aici sunt incluse restaurantele, agenţii economici care desfăşoară activităţi în domeniul jocurilor de noroc, cazinouri, săli de pariuri. Evenimentele private sunt interzise cu desăvârşire. În funcţie de cum vor evolua lucrurile, noi ne vom întâlni în şedinţă a CJSU la sfârşitul săptămânii pentru evaluarea situaţiei şi pentru a vedea dacă mai sunt şi alte localităţi unde se impun restricţii”, a declarat Emanuel Soare.

Plan pentru decalarea programului şcolar

De asemenea, prefectul a precizat că, din fericire, nu înregistrăm noi unităţi de învăţământ aflate în scenariu roşu faţă de cele de săptămâna trecută. Preventiv, pentru siguranţa elevilor şi importanţa continuării cursurilor, în CJSU a fost dezbătut planul decalării programului de începere a orelor. „Am insistat de atâtea ori şi insist în continuare că trebuie să facem tot efortul ca şcolile să rămână deschise, iar elevii să fie în siguranţă şi din perspectiva sănătăţii, şi a celei educaţionale. Am stabilit ca să se realizeze o mai bună verificare a măsurilor sanitare în şcoli prin intermediul responsabililor care au atribuţii în acest sens.  Inspectoratul Şcolar Judeţean va elabora un plan de decalare a programului de începere a orelor, astfel încât să se evite aglomeraţia de la intrarea şi ieşirea de la cursuri. Planul va fi gata cel târziu joi, săptămâna aceasta, şi va intra în vigoare de luni, 9 noiembrie”, spunea prefectul.

În aceeaşi idee Emanuel Soare spunea că a stabilit cu directorul Publitrans 2000 SA Piteşti ca la orele de vârf să fie suplimentat numărul de autobuze tot pentru evitarea aglomeraţiei şi prevenirea răspândirii virusului. De asemenea, rămâne în vigoare detaşarea medicilor şcolari la DSP Argeş pentru a ajuta la efectuatea anchetelor epidemiologice, lor urmând să li se alăture, în acelaşi scop, trei medici stomatologi şi o asistentă. 

Comments

Comments are closed.