Video! Ce este noul Coronavirus. Cum ne putem proteja. Simptome. Cum acționăm dacă apar simptomele

feb. 26, 2020

Avand in vedere contextul epidemiologic actual referitor la “noul” Coronavirus (CoV), Directia de Sanatate Publica Arges transmite catre populatia judetului informatii si recomandari de prevenire a raspandirii infectiilor cu acest nou tip de Coronavirus.
Coronavirusurile fac parte dintr-o familie numeroasa de virusuri, gasite atat la animale cat si la oameni. “Noul” Coronavirus (CoV) este o noua tulpina de Coronavirus care nu a fost identificata anterior la om. Acest nou tip de Coronavirus, numit 2019-nCoV nn a fost detectat anterior, inainte ca focarul sa fie raportat in Wuhan, China, in decembrie 2019.
Acest nou tip de Coronavirus provoaca boli respiratorii si poate fi transmis cu usurinta de la o persoana la alta, de obicei dupa un contact strans cu o persoana infectata prin inhalarea unor particule provenite din tuse, stranut, picaturi de saliva, secretii nazale. Virusul se poate transmite si indirect, prin atingerea suprafetelor sau obiectelor infectate. Nu se stie exact cat poate rezista virusul pe suprafetele exterioare, desi informatiile preliminare sugereaza ca 2019-nCoV poate supravietui cateva ore sau chiar mai mult. De aceea persoanele care traiesc sau calatoresc intr-o zona in care circula virusul 2019-nCoV pot prezenta risc de infectie.
Perioada de incubatie este perioada dintre momentul infectarii si debutul simptomelor clinice ale bolii. Estimarile curente ale perioadei de incubatie variaza intre 1-12 zile, cu estimari mediane de 5-6 zile. Aceste estimari vor fi perfectionate pe masura ce vor fi disponibile mai multe date.
Conform rapoartelor recente este posibil ca persoanele infectate sa fie infectioase inainte de a prezenta simptome semnificative.
Persoanele infectate cu 2019-nCoV sau persoanele racite sau gripate, dezvolta de obicei simptome respiratorii precum febra, tusea, secretii nazale. Chiar daca multe dintre simptome sunt asemanatoare, acestea sunt cauzate de virusuri diferite. Este dificil sa se identifice boala doar pe baza simptomelor, de aceea testele de laborator sunt necesare pentru a confirma daca cineva este infectat cu acest nou tip de virus.

  1. Spalatul frecvent pe maini cu apa si sapun, cel putin 20 de secunde.
  2. Evitarea contactului cu oamenii care sufera de infectii respiratorii acute.
  3. Evitarea atingerii ochilor, nasului, gurii daca mainile nu sunt igienizate.
  4. Acoperirea nasului si gurii in timpul tusei sau stranutului, cu batiste de unica folosinta sau cu incheietura cotului.
  5. Evitarea automedicatiei cu antivirale sau antibiotice.
  6. Curatarea suprafetelor cu dezinfectanti pe baza de clor sau alcool.
  7. Folosirea mastii de protectie in situatiile apropierii de oamenii bolnavi sau in caz de raceala. Mentionam ca trebuie folosita corect masca de protectie, astfel:
    • inainte de a pune o masca spalati-va pe maini cu apa si sapun sau folositi gel antibacterian pe baza de alcool;
    • acoperiti-va gura si nasul cu masca si asigurati-va ca nu exista decalaje intre fata si masca;
    • evitati sa atingeti masca pe timpul folosirii, sau daca o faceti, mainile sa fie igienizate;
    • inlocuiti masca cu una noua, daca aceasta se umezeste si nu reutilizati mastile de unica folosinta;
    • pentru a scoate masca NU atingeti partea din fata a mastii, o puteti da jos din spate;
    • aruncati imediat masca la cosul de gunoi si spalati-va pe maini cu apa si sapun sau cu gel antibacterian pe baza de alcool.
  8. Apelati la 112 daca aveti febra sau tuse si ati calatorit in tari cu cazuri confirmate de persoane infectate cu Coronavirus si specificati acest lucru dispecerului.
Comments

Comments are closed.

PromediaTV online